Ponovno aktualni ljubljanski župan Zoran Janković se je na volitvah s konkurenco uspešno spopadel že v prvem krogu, z družino, kolegi in simpatizerji pa se je nazadnje v nedeljo zvečer poveselil pred svojo volilno pisarno na Dvornem trgu. Poleg sodelavcev in privržencev iz gospodarstva, kulture in estrade, kot so Jože Mermal, Darko Brlek in glasbenik Robert Pešut Magnifico, so mu z objemi čestitale tudi rokometašice Krima, vsekakor pa niso manjkali niti ožji družinski člani. Prišli so njegova mama in soproga, vnuki, sinova Damjan in Jure Janković ter celo nekdanja snaha Vesna Janković, ki je z družino očitno še kar v prijateljskih odnosih.

Za petične stranke krste za 5000 evrov

Velika prijatelja ostajata tudi poslanec SD Matjaž Nemec in njegova žena Iryna Osypenko Nemec, ki sta prejšnji teden reviji Suzy ekskluzivno naznanila, da se razhajata. Novico je povzela večina vodilnih slovenskih medijev, celo spletni portal RTV Slovenija. V skupni izjavi, ki sta jo pripravila za Suzy, sta se osredotočila na medsebojno spoštovanje in ljubezen, ki je zdaj samo spremenila obliko, v reviji pa so novico pospremili kar s fotografijami z njune poroke izpred sedmih let, kar gotovo cenita. Več sreče v ljubezni ima te dni sedemdesetletni Tomaž Domicelj, ki se bo v kratkem poročil z dolgoletno partnerico, kiparko Ireno Brunec. Sprva sta načrtovala poroko na Tenerifu, pozneje pa sta se odločila za domače slavje v ožjem družinskem krogu.

Od porok k drugim slavnostim, kjer smo primorani kramljati s širšim sorodstvom – v reviji Zarja nas ta teden s »kratkim vodičem od smrti do groba« podrobno izobražujejo o delovanju ljubljanskega pogrebnega zavoda Žale. Vodič sicer ni kratek, kot obljubljajo – skozi postopke po smrti, kremacijo in široko ponudbo nas s pomočjo vodje sprejemne pisarne Damjana Kokalja vodijo kar na štirih tiskanih straneh. Med drugim zdaj vemo, da v Sloveniji ne ponujajo posthumnega ličenja trupel in da je svoje ostanke po smrti prepovedano spremeniti v diamant. Na voljo so samo žare ali krste in na Žalah se hvalijo, da imajo najširšo ponudbo v Sloveniji. Poskrbijo tudi za petične stranke – trenutno so najprestižnejše krste oblikovalca Oskarja Kogoja, a izšle so v omejeni seriji in je trenutno na voljo le še ena – za 5000 evrov. Še ena zanimivost: Kokalj pravi, da jih načeloma največ umre novembra in decembra, najmanj pa poleti. Rekordno število pogrebov so imeli sicer januarja lani, ko so jih pokopali 343 in s tem precej presegli mesečno povprečje 240 pogrebov. Ni se jim še zgodilo, da bi kdo oživel. »Ko je enkrat pri nas, je mrtev,« je bil odločen Kokalj. Včasih se sicer jezi na bolnišnice, saj svojce na Žale napotijo, ko umrlega tam sploh še niso sprejeli.

Janševa Urška je ambiciozna, Miro Cerar se je znebil očal

Če stopimo korak nazaj, torej v bolnišnice, smo v Suzy še ekskluzivno izvedeli, da se tam zadnje čase zadržuje Urška Bačovnik Janša, saj kot ambiciozna oseba opravlja specializacijo interne medicine in to počne v ljubljanskem kliničnem centru. Dobro obveščeni tabloid piše, da se Janševa soproga drži bolj zase in se ne zapleta v pogovore s sodelavci, ki so v tem času že stkali prijateljske vezi in se kličejo po imenih. Morda je živahnejša zasebno, kot na primer novinarka in TV-voditeljica z nacionalke Rosvita Pesek. S partnerjem iz Prifarskih muzikantov Mitjo Ferencem sta po seriji skupnih intervjujev ponovno privolila v pogovor, tokrat za Lady. Rosvita pravi, da je lepše, ker ga ljubi, Ferenc pa razkriva, da ima privilegij, ker Rosvite ne pozna samo v vlogi stroge novinarke. Zasebno je namreč prava »hudomušna ponočnjakinja«.

Hudomušen, a tudi razborit je znameniti gledališki režiser in pisatelj Dušan Jovanović, ki je pravkar izdal avtobiografijo z naslovom Na stara leta sem vzljubil svojo mamo. Pogovarjal se je z revijo Zarja in bralcem med drugim ponudil anekdoto o priložnosti, ko je zabodel prijatelja sestre svoje nekdanje punce in za nekaj centimetrov zgrešil srce. Izvedeli smo še, da ga najbolj vznemirjajo ženske, begunci pa ga zmotijo samo, ko jih nadlegujejo, sicer je do njih strpen. Aktualna politika ga ne zanima, se pa posveča zdravju: menda se odpravlja na ajurvedsko hujšanje v Indijo, saj si želi odpraviti težave z bolečimi nogami.

Še nekaj gledaliških vesti: igralec Uroš Smolej ima smolo na vrtu, pišejo v Zvezdah. Pred časom si je zamislil, da bi gojil domačo zelenjavo, zemlja na vrtu se je izkazala za premalo rodovitno, pa čeprav so mu jo v ta namen dostavili s tovornjaki. Idejo je zdaj opustil in razmišlja, da bi si kupil vsaj kokoši, ki bi mu nosile sveža jajca. Stanovski kolega Jernej Kuntner se medtem ukvarja z videzom. Ima namreč nova očala, a to se modnim strokovnjakom iz revije Zvezde ne zdi nič nenavadnega, saj se rad preobrazi, »včasih za vlogo, včasih za dušo«. Presunjeni so, kako zelo mu pristajajo novi okrogli okvirji, Kuntner pa ob vsem ostaja skromen in pojasnjuje, da mu je pomemben predvsem dober vid. Si je pa za nameček omislil kozjo bradico pod spodnjo ustnico. Spremenjen se po svetu sprehaja tudi bodoči mladi očka, zunanji minister Miro Cerar. Po novem ga videvajo brez očal in tako so se pojavila ugibanja, ali si je privoščil laserski poseg, s katerim se odpravi dioptrija.