Po uspešnem odprtju 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Visli na Poljskem se je karavana preselila v Kuusamo na severu Finske, kjer bosta v soboto (ob 16.30) in nedeljo (ob 17. uri) tekmi posameznikov. Čeprav je skakalni center Ruka tik ob polarnem krogu, so imeli prireditelji velike težave s pomanjkanjem snega. Komaj so ga pripravili dovolj, da so z njim prekrili skakalnico, katere velikost je kar 142 metrov. Na njej bodo skakalci danes opravili dve seriji skokov za trening in kvalifikacije (ob 18. uri) za jutrišnjo tekmo.

Slovenci so na Finsko odpotovali sredi noči

Slovenska reprezentanca je na Finsko odpotovala včeraj zgodaj zjutraj z letališča v Trstu, kar pomeni, da so se fantje od doma odpravili že sredi noči. V ekipi so Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Jernej Damjan, Žak Mogel, Bor Pavlovčič in Domen Prevc, ki je zamenjal Tomaža Nagliča. Domen Prevc je bil v preslabi formi, da bi ga selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj uvrstil v ekipo za Vislo. »Ne vem, ali je Domen napredoval. Tega nismo mogli preveriti. Odločili smo se, da bomo na uvodnih treh tekmah rotirali osem skakalcev. Domen je dobil priložnost, da se izkaže, ker je v Kuusamu že dosegal dobre rezultate in na tem prizorišču rad nastopa,« je odločitev o zamenjavi pojasnil Gorazd Bertoncelj.

Na Kuusamo ima zelo lepe spomine Jernej Damjan, saj je lani zmagal. 35-letni Ljubljančan je lani izpustil uvodno tekmo v Visli, letos se mu je nastop na Poljskem povsem ponesrečil, saj je izpadel že prvi dan v kvalifikacijah. »Vsi trije skoki na Poljskem – oba na treningu in kvalifikacijski – so bili slabši od najslabšega v poletni sezoni,« je pojasnil Jernej Damjan. Zaradi slabega vstopa v sezono trenutno sploh noče razmišljati o rezultatu, ampak si želi le normalnih skokov, po katerih se bo dobro počutil.

Slovenski strokovni štab je temeljito analiziral nastop v Visli. Zadovoljni so bili z nastopi Zajca, Laniška in Semeniča, a za večjo konkurenčnost bodo morali pokazati precej boljše skoke. Tudi Bertoncelj ni znal pojasniti, kaj je šlo narobe pri Damjanu, potem ko je na vseh treningih od avgusta naprej kazal konstantne skoke. »Najprej se moramo otresti pritiska in pokazati dobre skoke. Z njimi pridejo rezultati, ki so nagrada za takšne skoke. Močnejši bomo, ko se bo vrnil Peter Prevc, ko se bosta prebudila Jernej Damjan in Domen Prevc. Tudi Robija Kranjca in Jurija Tepeša še nisem odpisal,« je optimist Bertoncelj.

Klimov blesti, odkar so se Rusi odpovedali tujim trenerjem

Rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu bo nosil Rus Jevgenij Klimov, ki je s prvim mestom v Visli potrdil, da njegova zmaga v skupnem seštevku poletne velike nagrade ni bila naključje. Ena izmed skrivnosti ruskega uspeha je tudi v tem, da so se odločili za domače strokovno znanje, potem ko so jih vodili tujci, med njimi tudi Slovenec Matjaž Zupan. Glavni trener ruske reprezentance je postal 35-letni Jevgenij Plekhov in delo zastavil dolgoročno do olimpijskih iger 2022 v Pekingu.

»Uspehi Klimova niso le plod dobrega dela v poletni sezoni, ampak tudi sprememba miselnosti. V primerjavi z lansko sezono je začel verjeti vase in svoje sposobnosti. Tudi lani je poleti skakal dobro, pozimi pa delal preveč tehničnih napak, ki smo jih letos odpravili že v pripravljalnem obdobju. Naredil je velik napredek v tehniki in hitrosti,« je pojasnil Jevgenij Plekhov. Rusi si želijo, da bi visoko raven skokov zadržal vsaj do svetovnega prvenstva v Seefeldu, zato bo verjetno izpustil tekme v Saporu na Japonskem. Doba forma Klimova je tudi najboljša reklama za tekmi svetovnega pokala 1. in 2. decembra v Nižnem Tagilu v Rusiji.

V Kuusamo se bo v tekmovalno areno po dveh letih odsotnosti zaradi dvakrat natrganih križnih vezi vrnil 30-letni Nemec Severin Freund, zmagovalec svetovnega pokala 2015 na račun večjega števila zmag, saj je enako število točk zbral tudi Peter Prevc. »Končno se zima začenja tudi zame. Na pripravah v Innsbrucku sem imel dobre pogoje za trening. Komaj čakam, da vidim, kam spadam v mednarodni konkurenci,« je povedal Severin Freund.