Smučarji skakalci so se zbrali v Visli na Poljskem, kjer se bo konec tedna začela 40. sezona svetovnega pokala s tekmama ekip (sobota ob 16. uri) in posameznikov (nedelja ob 15. uri). V vseh reprezentancah so zelo nestrpni, da vidijo, kakšna je pripravljenost v primerjavi s konkurenco, zato komaj čakajo današnji trening (ob 16. uri) in kvalifikacije (ob 18. uri) za nedeljsko tekmo posameznikov.

Slovenija po sedmih letih vstopa v poolimpijsko zimo z novim strokovnim vodstvom, na čelu katerega je selektor Gorazd Bertoncelj, in zelo pomlajeno reprezentanco, ki je pred zahtevno nalogo. V svetovnem pokalu bo 33 tekem na 18 prizoriščih, vrhunec pa bo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Seefeldu v Avstriji. »Ker so tekmovanja štiri mesece in pol, je zame osebno prvi cilj svetovni pokal. V njem je cilj v skupnem seštevku po ena uvrstitev do šestega in petnajstega mesta, na posamičnih tekmah osem uvrstitev na stopničke in 4000 točk v pokalu narodov. Drugi cilj je novoletna turneja, kjer želimo uvrstitev do šestega mesta v skupnem seštevku. Na svetovnem prvenstvu v Seefeldu je cilj kolajna, na finalu svetovnega pokala v Planici pa uvrstitev na stopničke,« je cilje pojasnil Gorazd Bertoncelj.

Slovenija sezono začenja brez prvega zvezdnika Petra Prevca, ki še išče formo po dveh operacijah gležnja, Domna Prevca, ki je v preslabi formi za svetovni pokal, in Tilna Bartola, ki okreva po operaciji meniskusa. Sedemčlanska slovenska reprezentanca na tekmah v Visli upa, da bo v stiku z najboljšimi.

Lanska sezona je minila v znamenju Poljaka Kamila Stocha, ki je drugič v karieri osvojil veliki kristalni globus, drugič zapored novoletno turnejo in v Pjongčangu ubranil zlato kolajno na veliki skakalnici. Nasploh imajo Poljaki izjemno močno reprezentanco, ki bo v Visli poskušala unovčiti tudi prednost domačega tekmovališča. Nemci stavijo na Richarda Freitaga, lani drugega v skupnem seštevku svetovnega pokala, in olimpijskega prvaka s srednje skakalnice Andreasa Wellingerja. Prihodnji teden v Kuusamu se bo po težki poškodbi kolena na tekmovanja vrnil Severin Freund.

Norvežan Daniel Andre Tande, tretji v skupnem seštevku v zadnjih dveh sezonah in svetovni prvak v poletih, odkrito meri na zmago v skupnem seštevku novoletne turneje ali svetovnega pokala. Moč norveške ekipe dopolnjujeta Johann Andre Forfang in Robert Johansson. Avstrijci, ki so bili v lanski zimi brez zmage, začenjajo novo zgodbo z novim glavnim trenerjem Andreasom Felderjem, ki upa, da bo Stefan Kraft spet začel zmagovati. Potencialni kandidati za zmage so tudi Rus Jevgenij Klimov, Avstrijec Daniel Huber, Nemec Karl Geiger in Švicar Peier Kilia, ki so blesteli na tekmah za poletno veliko nagrado.