Po dobrih dveh tednih dela pod novim selektorjem slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazdom Bertoncljem so trening ekipe A (brata Prevc, Damjan, Semenič, Bartol) in mlade ekipe A (Zajc, Jelar, Pavlovlič, Lanišek) odprli tudi za medije, katerih zanimanje je bilo izjemno, saj je bilo več kot 20 poročevalcev. Že ob prihodu na stadion v Kranju je bilo opaziti veliko zagnanosti in dobre volje.

Pri Petru Prevcu, ki je bil ves mesec počitnic doma, je opazno, da mu je koristila manjša operacija, s katero je povečal gibljivost gležnjev, ki so zelo pomembni za popolno tehnično izvedbo skoka. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance je imel pred začetkom priprav več kot tri ure dolg pogovor z Bertoncljem. Oba zatrjujeta, da je bil zelo sproščen, ker sta imela podobne ideje. Bertoncelj se je pogovoril z vsemi reprezentanti in jih presenetil s svojo analizo vsakega posebej. »Bertoncelj mi je jasno povedal, česa sem po njegovem mnenju sposoben. Vsak trener ima svoj način dela in vaj, kar je dobrodošlo. Na treningih je 90 odstotkov drugačnih vaj, kot smo jih delali v preteklosti. Več je vaj za koordinacijo, da moraš razmišljati še z glavo, nogi pa me tako ali tako bolita. Zaupam v način dela,« je izpostavil Peter Prevc. Med tuhtanjem, ali bi se lotil dela po svojem programu, kot to počne Jernej Damjan, je prišel do spoznanja, da ima za takšno potezo še premalo znanja in izkušenj ter poznavanja samega sebe.

Domen Prevc, ki je razpet med pripravami na maturo in treningi, je vadil kar bos. »Imam ploska stopala, kar izboljšaš, če vadiš bos. To mi zelo ustreza, saj v čevljih nimam tako dobrega občutka. Če bi bilo možno, bi tudi skakal bos. V ekipi se čuti nova energija in večji moštveni duh,« je bil dobro razpoložen Domen Prevc. Ne smili se samemu sebi zaradi napornega usklajevanja treningov in obilice šolskih obveznosti. Tudi za maturitetni esej je zatrdil, da sploh ni bil zahteven.

Jernej Damjan je prišel le na ogled, saj kondicijo nabira po lastnem programu. »Ker je bil lani takšen pristop uspešen, ga ne bom spreminjal. Ne moreš vseh dati v isti koš, saj so ostali deset let mlajši. Z glavnim trenerjem Bertoncljem sva bila hitro na isti valovni dolžini in delo je zastavil zelo dobro,« je izpostavil Jernej Damjan. Tri tedne je počitnikoval na Tajskem, ki je drugi dom njegove družine, medtem ko je bil zelo razočaran nad Dubajem.

Tako zagnani kot skakalci so tudi v strokovnem štabu. Bertoncelj vodi ekipo A, Jani Grlica mlado ekipo, njuni pomočniki pa so Nejc Frank, Matevž Šparovec in Fred Zoz, ki skrbi še za izdelavo dresov. V ekipi so še psiholog Aleš Vičič s sodelavci, Urška Bukovnik, ki skrbi za prehrano, in Peter Slatnar, ki skrbi za razvoj. Ekipa A in mlada bosta do zimske sezone večino treningov opravili skupaj. Tesno bo sodelovanje z reprezentanco B, kjer je trener Igor Medved, medtem ko bo mladinsko ekipo vodil Matjaž Triplat.

»Fantje so zelo motivirani, sprejemajo ideje, soočamo se z izzivi. Vsak trener ima svoje ideje in vaje, ki smo jih priredili in spremenili, da ni monotono. Največ pozornosti posvečamo razvoju motoričnih sposobnosti, zato imamo tudi treninge koordinacije in ravnotežja. Vse skupaj popestrimo z vajami iz akrobatike. Vsi imajo veliko prostora za napredek. Pri Petru Prevcu je rezerva v psihološki pripravi, da je sproščen, si zaupa in ne komplicira preveč,« je pojasnil Gorazd Bertoncelj. Prve skoke bodo opravili konec maja na 60-metrski skakalnici v Planici in postopoma prehajali na večje naprave. Zelo pomemben bo trening v Innsbrucku, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo. »Bergisel je Slovencem v preteklosti povzročal veliko težav. Poskušali se bomo pripraviti tako, da bo postala skakalnica po našem okusu,« je odločen 42-letni Bertoncelj.