Zahvalni dan se v ZDA praznuje od leta 1789, ko ga je za nacionalni praznik po prošnji kongresa razglasil George Washington, prvi ameriški predsednik. Nacionalni praznik pa je postal leta 1863, med ameriško civilno vojno. Govor o zahvalnem dnevu sega vse v leto 1626, ko je 22. november postal prvi žetveni dan angleških priseljencev na Novi celini, kateremu je sledila tridnevna gostija.

Takrat je za mizo sedlo 90 ameriških staroselcev in 53 prvih evropskih priseljencev kolonije Plymouth v današnjem Massachusettsu. V ameriških šolah učijo, da so bili Indijanci do prišlekov nadvse prijazni in so delili svojo hrano ter jih učili kmetovanja v novem svetu.

Kako so se v Disneylandu znašli pomiloščeni purani

Osrednji trenutek praznika je tradicionalna večerja s pečenim puranom na mizi in tradicionalnimi dodatki - sladek krompir, brusnična omaka, koruzni kruh, in razne druge dobrote.

Kako je do glavne vloge na praznični mizi prišel puran, ki jih bodo v ZDA letos pojedli okrog 46 milijonov, še vedno ni čisto jasno. Zgodovinarji so iz pisem, ki so jih domov pošiljali prvi priseljenci, razbrali, da sta bili v gostiji za žetveni dan ponujeni govedina in perjad, pred njo pa so pa so se udeleženci skupno odpravili na lov za purani.

Tudi glede izvora tradicije pomilostitve puranov se Američani še niso uspeli dogovoriti. Tradicionalno so sicer v Beli hiši svetu vsako leto predstavili izbranega purana, občasno pa se je kašen predsednik odločil, da ga bo pomilostil in ga ne pojedel. Uradne pomilostitve je začel izvajati republikanski predsednik George Bush mlajši leta 1989, purani pa so lahko visoko starost dočakali v enem izmed najbolj »prijaznih krajev na svetu«, v Disneylandu. To dejanje so v naslednjih letih tudi opustili, purana Grah in Korenček, ki ju je v torek slovesno pomilostil predsednik ZDA Donald Trump, bosta živela na farmi v Virginiji.

Nakupovalna manija

Praznik danes označuje uradni začetek praznične nakupovalne sezone polne razprodaj, ki se bo nadaljevala do novega leta. Na tako imenovani črni petek, dan po prazniku, potekajo invazije na trgovine z velikimi popusti, pri čemer prihaja do prerivanja in pretepov, saj so navadnim smrtnikom dostopne reči, ki si jih sicer ne morejo privoščiti.

S tehnološkim razvojem se je ta črni petek na internetu potegnil še v kiberponedeljek, ki ponuja ogromne spletne popuste.