Neurje je najprej prineslo dež, potem pa tudi sneg na območju vzhodne obale ZDA od Severne Karoline na jugu do države Maine na severu. Brez elektrike je bilo v državi New Hampshire 200.000 odjemalcev, v državi Maine okrog 80.000, v državi New York okrog 35.000, v New Jerseyju pa okrog 15.000. V sredo in četrtek je bilo tudi odpovedanih okoli 1000 poletov, še več letal pa je imelo zaradi vremena zamude.

Praznični čudež, ki bi se skoraj končal s tragedijo

V Newburghu severno od mesta New York so doživeli tudi praznični čudež, ki bi se skoraj končal s tragedijo. Fanta, stara 11 in devet let, sta se igrala na parkirišču, ko ju je živa zakopal snežni plug s, kot kaže, slabovidnim šoferjem za volanom. Fanta sta bila pod snegom več ur, dokler ju niso našli in izkopali. Odkril ju je policist, ki je opazil na pol zakopano lopato in potem še škorenj enega od fantov. Oba sta preživela in praznike preživljata v bolnišnici.

Obama skupaj z družino v Beli hiši užival v pečenem puranu

Predsedniku ZDA Baracku Obami ni bilo potrebno potovati in je skupaj z družino v Beli hiši užival v pečenem puranu, šunki in vsemu, kar sodi zraven - od sladkega krompirja, brusnične omake do bučne pite. Kot vedno je tudi tokrat vrtel telefon in klical vojake po svetu, da se jim zahvali za služenje narodu.

Parada z ogromnimi baloni

Veletrgovina Macy's je v New Yorku spet pripravila tradicionalno veliko parado z ogromnimi baloni, ki so predstavljali junake iz risank, stripov in filmov. Policija je aretirala sedem oseb, ki so skušale protestirati preveč blizu parade.

(Foto: AP)

Aretirani so izražali nezadovoljstvo zaradi oprostitve belega policista, ki je avgusta v Fergusonu ubil neoboroženega temnopoltega najstnika. "Tole je dogodek nacionalnega pomena. Zgodovinski dogodek in ne bomo prenašali, da bi ga kdo zmotil," je dejal newyorški policijski komisar William Bratton.

Tudi v Fergusonu mirno

Protesti so se za praznik unesli in tudi v predmestju St. Louisa Fergusonu v Missouriju, kjer je policist Darren Wilson ustrelil 18-letnega Michaela Browna, je v sredo in četrtek vladal mir. V sredo zvečer je protestiralo le 100 ljudi, aretirali pa so dve osebi. V četrtek pa ni bilo več niti policije ali narodne garde okrog sedeža mestne policije, ki je bil od ponedeljka tarča protestov proti odločitvi velike porote, da Wilson ne bo obtožen ničesar.

Protesti so bili najhujši v ponedeljek zvečer in torek zjutraj, ko je Ferguson gorel, nakar je okrog 2200 pripadnikov narodne garde in več sto policistov poskrbelo, da ni bilo preveč divjanja. Večina ljudi, ki nasprotuje odločitvi velike porote, želi to izražati mirno in še posebej temnopolti voditelji si ne želijo, da bi njihove ljudi imeli za nasilno drhal. Temnopolti pridigarji in duhovniki so v četrtek poudarjali, da nasilneži, ki ropajo, rušijo in požigajo, niso predstavniki njihove skupnosti.

(Foto: AP)

Uradno se je začela praznična prodajna sezona s popusti

Protestov čez noč ni bilo veliko, saj so se morali tudi nasilneži okrepčati s praznično pojedino, ki jo bodo prebavljali naslednje dni. Ko pa se bodo postavili na noge, pa bo čas za še eno pravo ameriško tradicijo, to so nakupi. Uradno se je namreč začela praznična prodajna sezona s popusti, ki bo trajala do novega leta.

Vse več trgovin vabi kupce v svoje trgovine že na sam zahvalni dan in jim ponuja popuste, ki so bili včasih rezervirani za današnji dan, torej tako imenovani črni petek po prazniku, ko se rdeča barva izgub v bilanci spremeni v črno, ki simbolizira dobiček.

Organizacija ShopperTrak, ki spremlja poslovanje okrog 70.000 trgovin po svetu, ocenjuje, da so letos trgovci na praznik prodali med tri do pet odstotkov več kot lani oziroma skupaj za okoli 2,6 milijarde dolarjev. Nekaj trgovin ima sicer raje zadovoljne delavce in se ne predaja prodajni mrzlici. Med njimi sta Ikea in Costco, ki sta imeli v četrtek svoje trgovine zaprte, da so lahko delavci ostali doma pri družinah.