V ZDA so včeraj praznovali zahvalni dan, ki ga večina Američanov praznuje z obilno večerjo v krogu družine in prijateljev, na kateri izrazijo hvaležnost za življenjske darove. Praznik sicer izhaja iz tradicije pojedine v času žetve v kolonialnem Massachussettsu v 17. stoletju.

Ob velikanskih količinah hrane, ki vsako leto zaznamuje dan zahvalnosti – letos so menda pojedli 45 milijonov puranov –, je del folklore tudi parada trgovskega podjetja Macy's.

Na ulicah Manhattna je zbrano množico obiskovalcev poleg številnih napihljivih risanih likov in balonov zabavalo več kot osem tisoč ljudi, med njimi 1100 navijačic in plesalk, več kot tisoč klovnov in več glasbenikov. Med gigantskimi napihljivimi liki so se letos prvič predstavili Olaf iz risanke Frozen, Grinch, Tačke na patrulji in Jett iz risanke Super Wings.

Vsako leto strožje varovanje

»Množice so še vedno enake, je pa vsako leto več policistov,« je letošnjo parado komentiral obiskovalec Paul Seyforth, ki se parade ob zahvalnem dnevu udeležuje že od leta 1950.

Parade se je udeležilo tudi nekaj zvezdnikov, med njimi Sabrina Carpenter, the Goo Goo Dolls, Olivia Holt, Mupetki in zvezdnica družbenih omrežij JoJo Siwa. Seveda pa ni manjkal niti Božiček.

Zahvalnemu dnevu sledi črni petek, ki se vse bolj uveljavlja tudi pri nas. Na ta dan trgovci ponujajo posebne popuste, ki v trgovine privabijo veliko število kupcev.