Slovensko moško namiznoteniško reprezentanco danes v Murski Soboti čaka zadnji dvoboj kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2019 v Franciji. Slovenija bo imela proti Romuniji sladke skrbi, saj si je krog pred koncem že zagotovila 1. mesto v skupini A, kar pomeni, da bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu igrala v skupini za kolajne.

Murska Sobota velja za zibelko slovenskega namiznega tenisa, kjer so v preteklosti vzgojili številne odlične igralce. Prekmurci bodo lahko danes ob 18. uri pozdravili reprezentanco, ki je predlani osvojila bronasto kolajno na evropskem prvenstvu. Z manjšo spremembo, saj v Mursko Soboto ni dopotoval Bojan Tokić. Ker si je Slovenija že zagotovila 1. mesto v skupini in krog pred koncem izpolnila cilj, so se v reprezentanci odločili, da ima lahko Tokić prost torek.

»Zaradi spleta okoliščin nismo zaprosili, da bi Bojan Tokić prestavil udeležbo na vojaških vajah,« je pojasnila slovenska selektorica Andreja Ojsteršek Urh. Slovenija se bo soboškim gledalcem predstavila v postavi Darko Jorgić (57. na svetu), Deni Kožul (118.), Jan Žibrat (389.), Peter Hribar (568.) in Tilen Cvetko (603.). »Ob odsotnosti Tokića bodo priložnost ob Jorgiću in Kožulu dobili tudi nekateri mlajši igralci,« dodaja slovenska selektorica. Zaradi obveznosti v klubih se je reprezentanca v Murski Soboti zbrala včeraj, ko je ob 18. uri opravila tudi trening. Zanimivo je, da je najboljši slovenski igralec v kvalifikacijah za EP Deni Kožul, ki sploh še ni doživel poraza. Prvi slovenski igralec pa bo Darko Jorgić, ki je v minulih tednih navduševal v dresu Saarbrückna. Konec tedna je dosegel odmevno zmago v ligi prvakov na Danskem, kjer je bil s 3:2 boljši od Michaela Mazeja. Tik pred prihodom v Slovenijo pa je dosegel še dve zmagi v nemškem prvenstvu, kjer je bil proti Jülichu obakrat s 3:0 boljši od Martina Allegra in Robina Devosa.

Pogled na svetovno lestvico kaže, da bodo favoriti Romuni, ki bodo v Murski Soboti tekmovali v polni postavi. Selektor Andrej Filimon bo imel na razpolago naslednje igralce: Ovidia Ionescuja (47.), Hunorja Szocha (79.), Adriana Crisana (156.), Cristiana Pletea (165.) in Raresa Siposa (252.)

Dosedanji rezultati slovenske moške reprezentance v kvalifikacijah za EP 2019: Slovenija – Belgija 3:0 (Bojan Tokić, Deni Kožul in Darko Jorgić po 1-0), Romunija – Slovenija 2:3 (Kožul 1-0, Jorgić in Tokić po 1-1), Belgija – Slovenija 1:3 (Jorgić in Kožul po 1-0, Tokić 1-1), vrstni red: Slovenija (3 tekme) 6 točk, Belgija (3) 2, Romunija (2) 0.