Druga ženska preizkušnja svetovnega pokala v alpskem smučanju v Leviju je doživela podobno usodo kot uvodna v Söldnu. Zaradi slabega vremena, pihal je močan veter, so organizatorji slalomski start prestavili nižje, tako da je bila tekma krajša. Alpske smučarke so morali na start voziti z avtomobili, saj gondola zaradi varnosti ni delovala. Razmere na vrstni red niso vplivale, saj so se na prvih sedem mest uvrstile vse smučarke elitne sedmerice. Novo zmago svetovnega pokala je dosegla Mikaela Shiffrin, že 33. slalomsko in 44. skupno. Druga je bila lanska zmagovalka Levija Slovakinja Petra Vlhova, tretja pa Avstrijka Bernadette Schild.

»Presenečena sem bila, kako dobra je bila snežna podlaga, saj so bile v zadnjih dneh zelo visoke temperature. Hitro sem ujela ritem. Na drugi progi sem se enkrat znašla v težkem položaju, a sem se dobro rešila,« je pohvalila finske organizatorje Mikaela Shiffrin. »Vselej je v Leviju prisotne veliko živčnosti, saj je težko napovedovati pred prvo tekmo in napasti na njej. Zato je vsak pozitiven start zelo pomemben in daje veliko samozavest za naprej. Veselim se naslednjih preizkušenj v ZDA, saj na njih vselej čutim obveznost, da alpsko smučanje bolje predstavim v domovini, od koder prihajam. Zelo bom motivirana na vseh preizkušnjah,« napoveduje 23-letna Američanka, ki je na drugi progi v slogu izkušene smučarke obdržala prednost ter zmagala z več kot polsekundno prednostjo, kar je bil na skrajšani preizkušnji zajeten zalogaj.

Mikaela Shiffrin je v Leviju dosegla že tretjo zmago ter se z njo izenačila z Mario Höfl Riesch, s katero si deli tudi 44 zmag svetovnega pokala. Prejela je že tretjega severnega jelena, ki ga je poimenovala Gospod Gru po liku iz filma Jaz, baraba. Leta 2013 mu je dala ime Rudolph, predlani pa Sven.

Nove izkušnje za naprej

V slovenski reprezentanci je predvsem na prvi progi navdušila Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je namreč do sedaj na slalomskih tekmah le dvakrat osvojila točke svetovnega pokala, v Leviju pa je bila na prvi progi s startno številko 33 sedma. Na drugi progi je nazadovala za pet mest, a kljub temu prepričljivo izboljšala najboljšo slalomsko uvrstitev svetovnega pokala. Po tekmi je 20-letna smučarka priznala, da je plačala davek neizkušenosti. »Na prvi progi sem se počutila res dobro ter stopnjevala ritem. Pred drugim startom sem bila živčna, saj se še nikoli nisem znašla v takšnem položaju. Kljub temu sem vesela, da sem si pridobila nove izkušnje, ki jih bom poskušala unovčiti na naslednjih tekmah,« je svoj nastop ocenila Meta Hrovat, ki se pod vodstvom osebnega trenerja Jureta Hafnerja razvija v odlično alpsko smučarko.

Razglašena Ana Bucik

Prve točke sezone je z 22. mestom osvojila Maruša Ferk, ki je novo sezono začela tako, kot je končala zadnjo. Za največje razočaranje v slovenski reprezentanci pa je poskrbela Ana Bucik. Primorka je bila za desetinko prepočasna, da bi se uvrstila na drugo progo. Na snegu je bila videti povsem razglašena in bleda senca lanskega Levija, kjer je z devetim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v sezoni. Krepko je za finalom zaostala Klara Livk, ki je dobila priložnost pred Nejo Dvornik. »Meta je na zadnjih dveh, treh treningih začutila slalomski zavoj ter začela v formo prihajati ob pravem času. Maruša Ferk je bila solidna, zna pa peljati hitreje, kot je pokazala v Leviju. Ana Bucik ni v dobri formi. Težko se prilagaja različnim podlagam, ki so bile v Leviju. Upam, da bo kmalu našla pravi občutek. Ni razloga za paniko,« ocenjuje slovenski trener Denis Šteharnik.

Slovenska reprezentanca se je takoj po tekmi odpravila v Killington, kjer se bo konec tedna nadaljeval svetovni pokal v obeh tehničnih disciplinah. »Vesela sem, da sem pred odhodom v Killington napredovala tudi v slalomu. Z veseljem pričakujem tako veleslalomsko kot slalomsko preizkušnjo,« dodaja Meta Hrovat.