V muzeju umetnosti v Onimochiju pri Hirošimi imajo varnostniki veliko opravka z dvema mačkama, ki si očitno nadvse želita od blizu ogledati vse umetnine, ki jih hrani muzej. V zadnjih dveh letih sta se oranžno-bel mačkon in njegov črni prijatelj neštetokrat skušala vtihotapiti v muzej, a jima varnostniki to venomer preprečijo. Ko so opazili, da se mačka kar naprej vračata, so ju posneli in fotografirali.

Obiskovalci prihajajo zaradi mačk

Gosaku in Ken-Chan sta postala nekakšni maskoti muzeja. V trgovinici s spominki med drugim prodajajo vrečke iz blaga z njuno podobo, obiskovalci pa lahko kupijo tudi priponke in druge izdelke z njuno podobo.

Kot je videti na posnetku, gre za dobro rejena in cartljiva mačkona, ki najprej skušata vstopiti v stavbo, nato pa se, ko ju varnostnik pospremi ven, zlekneta na tla in se pustita božati. Veliko časa preživita sede pred zaprtimi vrati in strmita v notranjost. Posnetke, v katerih nastopata umetniško navdahnjena mačkona, si je ogledalo že več milijonov ljudi. Mnogi obiskovalci muzej obiščejo v upanju, da bodo naleteli nanju.

Zakaj si mačka tako zelo želita v muzej, ostaja neznano. Nekateri pravijo, da sta se začela pojavljati predlani, malo po razstavi fotografij mačk Mitsuaki Iwago.