Kot smo že pisali, je čezmerna teža za zdravje mačk enako škodljiva kot za ljudi, tokrat pa več o tem, kako se izogniti temu, da mačka sploh postane predebela, oziroma kako se z njeno debelostjo spopasti.

Najprej morate natančno vedeti, koliko in s čim hranite mačko. To ni lahko, če je v gospodinjstvu več družinskih članov, ki jo čez dan hranijo vsak po svoje oziroma vsak s svojimi priboljški. Najbolje je, da nekdo vodi dnevnik, v katerega vsak družinski član vpiše, s čim je hranil mačko, sem pa spadajo tudi priboljški in vsi drugi občasni prigrizki. Še bolje je, da mačko hrani samo en družinski član, če to ni mogoče, pa naj bo dnevni odmerek priboljškov v eni posodi, iz katere naj jih potem jemljejo vsi. Ko je enkrat prazna, pa je do naslednjega dne ne smete več polniti.

Zmerna prehrana in gibanje

Priboljški so sicer, ko gre za priporočen dnevni vnos sestavin, slabše nadzorovani kot redna prehrana za mačke, na primer pločevinke z mesom in briketi, saj slednji izpolnjujejo prehranske standarde glede tega, koliko proteinov, maščob, hidratov, vitaminov, mineralov in vode mora vsebovati dnevni odmerek za mačko. Tako kot sladki in slani prigrizki za ljudi tudi prigrizki za mačke vsebujejo predvsem veliko kalorij, zato je dobro, da vedno pogledate na etiketo, koliko odstotkov česa vsebuje odmerek hrane, pa tudi to, koliko česa je v pločevinki po teži. Predvsem slednje vam bo pomagalo pri izračunavanju kalorij, lažje pa bo načrt, kako naj mačka shujša, naredil tudi veterinar. Veterinar bo tudi bolje vedel, katero hrano naj je vaša mačka, saj bo dieto oblikoval glede na starost, spol in pasmo živali. Vsekakor starejšim mačkam ne kupujte hrane za mladiče in obrnjeno, saj je v prvem primeru prilagojena živalim, ki še rastejo, v drugem pa živalim, ki imajo že slabše kosti in podobno. Nobene mačke pa ne hranite s hrano za ljudi. Z njo boste ne samo povečevali težo mačke, ampak jo izpostavili tudi večjim zdravstvenim tveganjem. Nekatera hrana, ki je zdrava in priporočljiva za ljudi, je za mačke lahko škodljiva ali celo strupena, če ni strupena, pa lahko povzroči težave v želodcu, alergije in druge probleme. Poleg tega hranjenje z mize poruši vsa prizadevanja za uravnoteženo dieto.

Ni pa hrana v primeru mačjega hujšanja vse, zato poskrbite tudi za to, da se bo mačka dovolj gibala, ne samo poležavala in prosila za hrano. Spustite jo iz hiše ali se sprehodite z njo, če tega ne morete storiti, na primer v bližini prometne ceste, pa se igrajte z njo ali poskrbite, da bo imela dovolj igrač, ki jo bodo zanimale toliko, da se bo podila za njimi, kot sta laser in žogica.