V zadnji posodobitvi seznama ogroženih vrst tako brazdasti kiti niso več v kategoriji ogroženih, ampak v kategoriji ranljivih. Število teh velikih sesalcev se je od 70. let prejšnjega stoletja podvojilo na okoli 100.000 odraslih živali.

Večje število kitov gre pripisati prepovedi komercialnega lova v severnem Tihomorskem oceanu in na južni polobli, ki je v veljavo stopila pred okoli 40 leti.

Opomogla si je tudi populacija sivega kita. Vrsto so na seznamu premaknili s kritično ogrožene na ogroženo.

Položaj na seznamu so izboljšale tudi gorske gorile, ki sedaj niso več kritično ogrožene, ampak le ogrožene. Aktivisti ocenjujejo, da se je zaradi omejitve in ukrepov proti divjemu lovu njihovo število v zadnjem desetletju povečalo iz 680 na 1000.

A strokovnjakinja za primate Liz Williamsom je opozorila, da je njihova vrsta še vedno ogrožena. K ohranjanju gorskih goril pa bi po njeni oceni pripomoglo tudi omejevanje števila turistov na območju njihovega življenjskega območja ter preprečevanje bližnjih stikov med človekom in živaljo.

Na rdečem seznamu je sicer skoraj 97.000 vrst živali in rastlin, od katerih jim 26.840 grozi izumrtje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.