Ubili naj bi še 114 mlajših in nerazvitih kitov, kaže poročilo s sestanka znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov ta mesec. Japonska kljub nasprotovanju mednarodnega okolja vztraja pri poletnem kitolovu, ki ga opravlja tudi na posebnih območjih ob Avstraliji, kjer naj bi bili kiti varni. Novica je zato ponovno sprožila zahteve, naj Avstralija pospeši prizadevanja, da bi tovrstne uboje ustavila.

Japonska sicer trdi, da je kitolov namenjen znanstveni in raziskovalni dejavnosti, obenem pa v trgovinah in tržnicah v svoji državi ponuja kitovo meso. Trdi tudi, da mora za raziskovanje pridobiti želodčno vsebino kitov, da bi »ocenila sestavo in porabo njihovega plena,« poroča avstralski Sydney Morning Herald.

Glede na objavljeno poročilo so z japonske ladje tokrat streljali na 344 kitov, ubila pa jih je 333. Enajst kitov se je harpunam izognilo in pobegnilo v »morski led z visoko gostoto,« so zapisali v Sydney Morning Heraldu.

Že novembra se je na spletu sicer pojavil posnetek, ki je že takrat razburil javnost, saj prikazuje brutalnost kitolova. Takrat se je avstralska zvezna vlada borila, da video ne bi prišel v javnost, saj ni želela škoditi svojim odnosom z Japonsko.

Grozljiva in nepotrebna narava kitolova

Vodja projekta Humane Society InternationalAlexia Wellbelove je povedala, da je ubijanje 122 brejih samic kitov »presenetljiva statistika in žalostna obtožnica krutosti japonskega kitolova. Gre za še en prikaz resnično grozljive in nepotrebne narave kitolova še posebej zato, ker je bilo dokazano, da so nesmrtonosne raziskave zadostne za znanstvene potrebe,« je dejala. Wellbelova je dodala, da kite že tako ogrožajo onesnaženost morja in komercialni ribolov. Izpostavila je, da bi Avstralija morala Japonski poslati »najmočnejše možno sporočilo, da bi zares ustavila svoje smrtonosne programa kitolova.«

Avstralski minister za energijo in okolje Josh Frydenberg je pojasnil, da je vlada »globoko razočarana« nad japonsko kitolovsko dejavnostjo. Dejal je, da je Avstralija proti Japonski že sprožila postopek na Meddržavnem sodišču in preko Mednarodne komisije za kitolov sodeluje pri poskusu ukinitve komercialnega in tako imenovanega znanstvenega kitolova ter spodbuja ohranjanje kitov in večji nadzor nad japonskim kitolovom.