»Tresla se je gora, rodila se je miš,« je zagovornik obtoženega Žiga Klun v zaključni besedi povzel nekaj mesecev trajajoč sodni postopek. Tožilstvo je namreč na začetku Eritrejcu Cocu Filipu Faragali očitalo poskus uboja Primoža R., s katerim sta se novembra lani sprla zaradi kabla za televizijo, kasneje pa po navedbah Kluna vendarle »klonilo« ter obtožnico spremenilo v povzročitev lažjih telesnih poškodb, zanjo pa predlagalo dve leti zaporne kazni. A zagovornik tudi s tem ni bil zadovoljen, saj je po njegovem šlo bolj za »ravs nasprotujočih si osebnosti – ene iz Afrike in domačina pod vplivom alkohola, ki je želel korajžo manifestirati na svojevrsten način«. Ker po njegovem sploh ni bilo dokazov za očitano mu dejanje, je predlagal oprostilno sodbo.

»Dobili smo dve povsem različni zgodbi. Obtoženec pravi, da ga na kraju dogodka sploh ni bilo, oškodovanec in več prič pa trdijo ravno nasprotno,« je v razsodbi dejala sodnica Deja Kozjek. »Sodišče ne dvomi, da je bil obtoženi tistega dneva v času incidenta v Savljah, saj je to potrdila tudi objektivna priča, najemodajalka,« je razložila sodnica ter Cocu naložila leto dni in enajst mesecev zaporne kazni, na katero bo počakal v priporu. V njem je sicer že od 29. novembra lani, ko se je napad odvil, kar se mu bo vštelo pod že prestano kazen.

Izgon za štiri leta

In kaj se je sploh zgodilo? V samskem domu v ljubljanskih Savljah je konec lanskega novembra prišlo do kratkega stika med sostanovalcema – obtoženim Cocom in Primožem R.. Ta naj bi Eritrejca opozoril, naj ne »krade« kabla za televizijo, če pa že, naj za souporabo vsaj plača. Izbruhnil je prepir, morda je celo prišlo še do komunikacijskega šuma, »ravs« pa se je kmalu stopnjeval v pretep, v katerem je Primož R. z nekaj ranami in odrgninami obležal na tleh. V sodnem postopku sicer ni bilo ugotovljeno, s kakšnim predmetom so bile poškodbe zadane, so pa obsojenemu pri aretaciji še isti dan zasegli nož, na katerem pa ni bilo bioloških sledi napadenega. »Možno je, da ga je vmes opral, česar v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju niso mogli izključiti,« je dodala sodnica. Ker po njenem v prepiru tudi oškodovanec ni bil pasiven in tudi močno opit, je predlog kazni tožilstva znižala za mesec dni.

Kozjekova je odločila, da bo po prestani kazni Coco moral zapustiti Slovenijo ter bo za najmanj štiri leta izgnan v Eritrejo. »Ministrstvo za zunanje zadeve sicer izgon tja odsvetuje, a so v dopisu podali le splošne navedbe, kot je kršenje človekovih pravic, prezasedenost priporov, o kakšnem splošnem vojnem stanju pa niso zapisali nič,« je razložila in dodala, da pa bo ta kazen verjetno težko izvršljiva. Coco namreč nima nikakršnega osebnega dokumenta, pri postopkih za pridobivanje tega pa zaenkrat tudi ne sodeluje. Od februarja letos pa tudi nima urejenega statusa v Sloveniji. O tem, kaj se bo res zgodilo z njim, bo najverjetneje dokončno znano šele po odsluženi kazni.