»Nisem bil tam, bil sem na policijski postaji,« je 25-letni državljan Eritreje Coco Filip Faragal na včerajšnjem predobravnavnem naroku zaradi poskusa uboja zanikal svojo vpletenost v napad z nožem v Savljah. »Ne poznam ga, nisem ga videl, nisem bil tam, nisem še dobil priložnosti za zagovor,« je Faragal vztrajal, da poda svoj zagovor, ljubljanska okrožna sodnica Deja Kozjek pa mu je pojasnila, da se lahko tokrat le opredeli glede krivde. »Ne priznam,« je ponovil obtoženi.

Z nožem in palico

Tožilstvo Faragala dolži, da naj bi 29. novembra lani v popoldanskih urah v Savljah z nožem s 6,5 centimetra dolgim rezilom poskusil vzeti življenje Primožu Rožiču. Gre za soseda oziroma sostanovalca iz stavbe, ki deluje kot nekakšen samski dom, v njej pa so skromne in poceni sobe za najem. Tožilec Mitja Kozole je v predstavitvi obtožnice pojasnil, da naj bi obtoženi Rožiča zabodel pod levi rebrni lok in mu zadal okoli štiri centimetre globoko rano, mu povzročil še manjšo rano na trebuhu ter ga porezal po stegnu. Rana na stegnu je bila dolga približno tri centimetre. Ko je oškodovanec med napadom padel na tla, naj bi ga Faragal še večkrat udaril z lesenim kolom in mu povzročil hematom na trebušni steni in več odrgnin po telesu. Z napadom naj bi po besedah tožilca prenehal šele ob prihodu priče Branka Š.

Čeprav je Faragal včeraj dejal, da »ni bil tam«, je v sodni preiskavi govoril drugače. Pred preiskovalno sodnico je povedal, da je Rožič potrkal na njegova vrata in mu očital, da uporablja kabelsko televizijo, za katero ne plačuje. Obrnil se je na lastnico zgradbe, da bi mu zamenjala 50 evrov. Ko se je vrnil v sobo, naj bi ga tam že čakal Rožič, ga odrival iz sobe in ni hotel vzeti 15 evrov. Zatrdil je, da Rožiča ni pretepel, temveč naj bi ga le odrinil iz svoje sobe. Prav tako je dejal, da ni zgrabil za nož.

Ni se takoj zavedel, da je zaboden

Zabodeni Rožič, ki zahteva 4000 evrov odškodnine, je v preiskavi povedal precej drugače. Ko je njegov prijatelj Franc P. Faragala pozval, da mora za kabelsko televizijo plačati, ne pa da se je enostavno priklopil na njegov priključek, naj bi mu obtoženi razbil televizijo in telefon. Rožič se je zato odločil pomagati sosedu in je Faragala sam odklopil s prijateljevega priključka. Faragal naj bi nato od njega zahteval, da mu televizijo priključi nazaj, vendar tega ni hotel storiti. Ko se je kmalu zatem od prijatelja Franca P. mimo Faragalove sobe vračal v svojo, naj bi ga obtoženi najprej z neznanim predmetom udaril po obrazu, nato pa se ga lotil še s palico. Bil je na tleh, obtoženi pa na njem, dokler ni napadalca odgnal sosed Branko Š. Šele kasneje se je zavedel, da je bil zaboden.

Tožilstvo za Faragala poleg kazenske sankcije (o njeni višini včeraj še ni bilo govora) predlaga tudi izgon iz države, saj je postal že stari znanec policistov. Obravnavali so ga zaradi treh prekrškov zoper javni red in mir z elementi nasilja, dvakrat pa je bil tudi obsojen. Zaradi ropa, med katerim je davil neko žensko, je bil leta 2012 obsojen na dve leti zapora, zaradi kaznivega dejanja nasilništva nad drugo žensko pa je bil konec leta 2015 obsojen na pogojno kazen.

Njegov zagovornik Žiga Klun je včeraj sodišču predlagal, naj priskrbi dopolnitev DNK-poročila, ki naj odgovori na vprašanje, ali je na nožu, ki so ga policisti zasegli obtoženemu, sploh kakšna sled oškodovanca, saj to iz trenutne dokumentacije ni razvidno.

Glavna obravnava, na kateri bo lahko Faragal podal svoj zagovor, se bo začela junija, obtoženi pa ostaja v priporu, kjer je že od aretacije.