Iz pristanišča v kraju Margate na jugovzhodu Otoka je odplaval 1. junija v smeri urinega kazalca. V 157 dneh na morju se je boril z meduzami, se izogibal tovornim ladjam ter se upiral razbesnelemu morju, je sporočila njegova ekipa. Vsak dan je plaval 12 ur, spal pa je na čolnu, ki ga je spremljal. Sprva je nameraval okoli Otoka plavati sto dni, a se je njegov podvig zavlekel za 57 dni zaradi visokih valov, hladnega morja in morskih tokov. Ko je danes stopil na obalo, je svojce in privržence pozdravil z besedami: »Žal mi je, zamujam«.

Britanec je za televizijo Sky News dejal, da ga je najbolj motilo »razpadanje jezika« zaradi obilice soli. Nekaj preglavic so mu povzročale tudi velike odrgnine na vratu.

Plavanje okoli Otoka je nov rekord v Edgleyjevi zbirki. Britanec se je namreč z nenavadnimi podvigi že večkrat vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Tako je med drugim preplezal vrv, katere dolžina ustreza nadmorski višini Mount Everesta, ter pretekel maraton in ob tem za seboj vlekel avtomobil, še navaja dpa.