Verjetno s sedmim mestom niste zadovoljni.

To zagotovo ni tisto, kar si želim. Toda če pogledam celotno sezono in priprave, je realno, da nisem mogel pričakovati izjemnega dosežka. Ni vse potekalo po načrtih. Če primerjam z lansko sezono, je bilo letos manj vloženega treninga in višinskih priprav. Na koncu se to pozna. Treniral sem predvsem na hitrosti, manj pa na vzdržljivosti, kar se najbolje pokaže na stometrski razdalji. Kljub temu sem vesel uvrstitve v finale, a nisem bil pravi.

Zakaj letos niste imeli več treninga in višinskih priprav?

Veliko časa sem preživel v Združenih državah Amerike, imel pa sem le ene višinske priprave v zadnjem letu, to je bilo februarja. Nato sem ostal v Ameriki, kjer treniram v majhnem jardskem bazenu, kar je velika razlika. Lani je bil načrt dela bolje dodelan. Imel sem več tekem, dlje sem bil v Sloveniji, imel pa sem tudi tri višinske priprave. Meni višinske priprave zelo ustrezajo, saj imajo name pozitiven učinek. V plavanju sem opazil, da nimam prave moči za drugih 50 metrov. Ne morem zdržati celotne dirke, zato na koncu padam v vodi.

Potem boste v prihodnje več trenirali v Sloveniji in odšli večkrat na višinske priprave?

Tega si želim, toda vse se bomo dogovorili po koncu evropskega prvenstva. Trenutno se o tem ne pogovarjamo, saj se moram osredotočiti še na 50 prsno.

Kje bi bili letos z lansko pripravljenostjo?

Lani sem plaval 59,6 in še to zelo zadržano. Letos sem pričakoval boljši rezultat, a ne verjamem, da bi letos že lahko prišel pod 59 sekund. Zagotovo bi se lahko boril za odličja, toda na 100 metrov se pozna primanjkljaj treninga. Lani sem v drugi polovici plaval skoraj sekundo hitreje, kar je ogromna razlika. Vidi se, da letos ne zdržim. V tej disciplini se vse naredi ali izgubi v zadnjih 25 metrih, kjer mene sedaj zmanjka. Vse je v treningu, kjer imam v prihodnje veliko rezerv. Vseeno sem letos prišel v finale, s čimer sem blizu dobitnikom kolajn.

Od kod sta se vzela oba Britanca, ki sta izjemno hitra?

Oba sta se letos prebila v svetovni vrh. Napredovala sta skoraj za dve sekundi na sezono, kar se bo počasi ustavilo. Z obema sem se pogovarjal. Mlada sta in oba zelo dobro trenirata. Ni nobene skrivnosti za njun uspeh – trdo je treba trenirati in izpiliti tehniko. Letos zame preprosto niso bili idealni pogoji. Cilj je bil finale in stopnjevanje rezultatov, kar mi je na koncu uspelo.

Na 50 prsno je cilj kolajna, mar ne?

Ja, toda nisem med favoriti. Britanec Adam Peaty je letos v tej disciplini že odplaval najboljši rezultat na svetu. Cilj je, da ga prehitim. Hitrost imam, kar je za 50 metrov dobro. Verjetno mi bo lažje, kot je bilo na 100 metrov.

Kako boste preživeli čas danes in jutri, ko nimate tekem?

Danes bom navijal za naše plavalce, zato bom ob bazenu že zgodaj zjutraj. Nato bom šel na trening za sprostitev, potem pa se bom počasi pripravljal na novo tekmo. Spočiti se moram, kar je glavno za 50 metrov, vadil pa bom tudi skok v vodo.