»Več kot šest let priprav me je pripeljalo do tega trenutka. Končno bom zares začel plavati prek Tihega oceana,« je pred odhodom na twitterju zapisal 51-letnik. Odhod so v živo prenašali tudi na družbenem omrežju facebook. Prvih sto metrov sta z njim preplavala 17-letna hči ter 11-letni sin, ki sta se nato vrnila na obalo, kjer je Lecomta na pot pospremilo okoli 70 ljudi.

Francoski plavalec bo več kot šest mesecev plaval osem ur na dan, se prebil z Japonske do zahodne obale Združenih držav Amerike in tako preplaval razdaljo 9000 kilometrov. Vsak dan namerava v osmih urah preplavati 64,6 kilometrov, s čimer bo porabil 8000 kalorij. »Nisem olimpijski plavalec, sem pa avanturist v tem smislu, da premikam svoje meje,« je povedal.

Na čolnu, na katerem bo jedel in spal, ga bo spremljala ekipa šestih ljudi, ki bo skrbela za njegovo prehrano, zdravje in potovanje tudi zabeležila. V sodelovanju z 12 znanstvenimi ustanovami, med katerimi je tudi ameriška vesoljska agencija Nasa, bodo zbirali podatke o oceanu in zdravstvenem stanju plavalca.

Več kot šest let priprav

Lecomte se je na podvig pripravljal več kot šest let. Fizično je treniral z urami dnevnega zunanjega plavanja, z vizualizacijo pa se je pripravljal tudi mentalno. Na poti se bo namreč morda soočil z morskimi psi, meduzami, močnimi nevihtami in izjemno nizkimi temperaturami vode.

»Mentalni del je veliko pomembnejši od fizičnega. Vedno moraš misliti na nekaj pozitivnega,« je povedal po poročanju BBC. Tako si je pripravil tudi načrt, na kaj bo mislil vsak dan med osemurnim plavanjem.

51-letnik je sicer leta 1998 že kot prvi preplaval Atlantski ocean, in to v samo 73 dneh.