Najbolj nujna je vzpostavitev obvozne prometne povezave z Jelendolom, ki bi jo po napovedi tržiškega župana Boruta Sajovica lahko vzpostavili v dveh dneh. Tržiška Bistrica je sicer v Tržiču odnesla številne mostove in dele cest ter po prvih ocenah povzročila za okoli 10 milijonov evrov škode. Poplavila je tudi številne hiše in eno odnesla.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v ponedeljek ob obisku občine Tržič ocenil, da je to, kar se je jim je zgodilo, velika naravna nesreča in da težav, ki so nastale, Tržičani ne bodo mogli sami rešiti. Ministrstvo je že v torek aktiviralo helikopter, ki je prebivalcem Jelendola prepeljali vodo, hrano in agregat. Erjavec je ob tem napovedal, da bo helikopter proti Jelendolu poletel tudi danes.

Evakuirani prebivalci od danes ponoči že doma

Stanje po minuli ujmi pa se izboljšuje tudi na Belci, kjer je v minulem neurju plaz zasul žago in malo hidroelektrarno. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je pojasnil, da je voda v potoku Belca že upadla. Evakuirani prebivalci so minulo noč že preživeli doma, začela pa se je tudi s sanacija struge potoka.

Vsi občani, ki so bili evakuirani zaradi plazu, so minulo noč že preživeli doma, je potrdil Hrovat. "Voda je bistveno upadla, tudi boljše vreme je bilo napovedano," je dodal.

Začeli so tudi s sanacijo potoka Belca. Z dvema večjima strojema čistijo in poglabljajo strugo ter odstranjujejo drevesa. Hrovat verjame, da bodo za silo sanirana struga razmeroma varna in dodaja, da je "občina takoj sprostila sredstva sklada za naravne nesreče". Na obsežnejše zavarovalne in sanacijske ukrepe v vasi Belca pa bo še treba počakati.

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno niso uspeli rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Župan ocenjuje, da je škoda na žagi in elektrarni milijonska. "V okolici žage je precej strojev ostalo pod peskom," je pojasnil.

Hiše v spodnjem delu Belce pa so bile zaradi hitre reakcije rešene. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok reke.

V Podravju se razmere po močno narasli Dravi umirjajo

V spodnjem delu Drave se pretok vode zmanjšuje, vendar je v okolici Bukovcev in Stojncev podtalnica poplavila približno 15 hiš. Zamaka spodnja nadstropja hiš, kjer so predvsem garaže in kleti, je za STA pojasnil Drago Murko iz Ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje.

Sanacija še poteka. Murko je opozoril, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje, kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.

Zaradi možnosti poplavljanja Drave je bilo ogroženih 45 objektov. Na tem območju pa večjih nevšečnosti ni povzročal veter.

Že v torek pa se je izkazalo, da se je Koroška izognila najhujšemu scenariju. Danes je ob 9. uri Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec preklical tudi nevarnost poplav za občino Dravograd. Na merilni postaji pri HE Dravograd je bil pretok Drave ob 16.53 npr. pri 681 kubičnih metrih na sekundo.

Še vedno zaprte nekatere ceste

Zaradi posledic ujme pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste. Zaradi nevarnosti padanja kamenja - v torek je skala tam ubila dve osebi v mimo vozečem vozilu - za zdaj za promet še ostaja zaprta cesta Maribor-Dravograd, med Radljami ob Dravi in Podvelko. Obvoz za vozila do 7,5 ton je mogoč po cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju-Vuhred, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra.

Zaradi poplavljenega cestišča sta še naprej zaprti cesti Spuhlja-Zavrč in Maribor-Vurberk-Ptuj. Zaradi posledic neurja pa na drugem koncu Slovenije ostajajo zaprte tudi ceste Mojstrana-Vrata, Mojstrana-Zgornja Radovna in Cesta na Mangart.

Prve ocene škode znane v ponedeljek

Po državi so se danes že lotili sanacije posledic ujme, ki je z obilnim deževjem, močnim vetrom in plazovi prizadela državo v ponedeljek in torek. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan ocenjuje, da bi škoda lahko presegla prag, določen za izplačilo pomoči države, upa pa, da bodo občine prve ocene škode podale že do ponedeljka.

Šestan je danes pojasnil, da morajo občine, ki so bile prizadete v neurjih v zadnjih dneh, najprej podati neko pavšalno oceno škode na njihovem območju na izpostavo Uprave za zaščito in reševanje. Če bodo to storile do ponedeljka, bo že takrat lahko uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. Če bo ta presegla 0,3 promila prihodkov državnega proračuna v tekočem letu, kar je po Šestanovih besedah okoli 2,6 milijona evrov, se bo s pomočjo vključila tudi država.

Kako izdatna je ta pomoč, določi vlada, je dejal Šestan. Obenem bodo do prihodnjega tedna poskušali zbrati tudi podatke o intervencijskih stroških, ki bodo pokazali tudi, koliko ljudi se je z neurji spopadlo na terenu in koliko ur so opravili.

Poveljnik Civilne zaščite, ki je v torek za Odmeve na televiziji Slovenija kritično ocenil, da je bila večina zalitih kleti in cestišč posledica neočiščenih odtočnih sistemov, je dejal, da je bil odziv civilne zaščite in pristojnih služb "dober ali zelo dober". "Seveda je pa še vedno mesta za kakšno izboljšavo. To bodo pokazale analize, ki jih bomo naredili. Potem bomo lahko tudi v bodoče kaj izboljšali," je dejal.

Intenzivne sanacije so se danes sicer lotili v občini Tržič, kjer je voda odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. Dostop poskušajo vzpostaviti s severne strani, že v torek pa so 187 prebivalcem zagotovili elektriko, vodo, hrano in mobilni signal. Najnujnejše prebivalcem dostavlja tudi helikopter Slovenske vojske.

Tržiški župan Borut Sajovic ocenjuje, da bo interventni dovoz vzpostavljen v nekaj dneh, obnova ceste, ki jo je odneslo, pa bo dolgotrajna. Sajovic poudarja, da bo treba počakati na upad vode in pozidati nove oporne zidove ter strugo, kar bo velik zalogaj, saj prihaja zima.