Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je veter drevesa podiral na ceste med drugim v Sočergi, med Belvederjem in Strunjanom, v naselju Gabrovica, v občinah Piran, Izola, Hrpelje Kozina in Komen. Zaradi podrtega drevja na cesti so imeli gasilci delo med drugim v Prevaljah, Slovenj Gradcu, Bledu, Ravnah na Koroškem in Podvelki. Ponekod je podrto drevje tudi oviralo promet, med drugim v Ribnici na Pohorju.

Poleg tega je veter odkrival strehe v občini Jesenice in Vuzenica, v Vipavi je drevo padlo na stanovanjski objekt, v Komnu je zaradi vetra padel drog optike na cesto. V Kopru je veter podrl tudi telefonski drog, v občini Piran pa je na cesto Lucija-Strunjan odnesel trampolin.

Na cesti Lucija-Valeta je deloma odtrgal reklamna panoja, v Šenčurju pa je močen veter dim iz dimnika udaril nazaj v peč, zaradi česar je prišlo do močnega dimljenja v kurilnici, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Na Letališču Portorož sunki vetra dosegli 96 kilometrov na uro

Na Letališču Portorož so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sunki vetra dosegli 96, v Podnanosu 90, na Nanosu pa 111 kilometrov na uro, so zapisali na svojem twitter profilu. Medtem so na Kredarici sunki vetra dosegli tudi 155 kilometrov na uro.

Na območju občine Majšperk in Ilirske Bistrice je prišlo tudi do izpada električne energije, električne oskrbe prav tako ni v Hrušici.

Veter se na Primorskem sicer ne bo več krepil. Do polnoči bo veter po podatkih Arsa na zahodu že nekoliko oslabel, prehodno okrepil pa se bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Do jutra bo veter povsod oslabel, vendar ne ponehal. V torek čez dan bo še vetrovno, hitrost vetra pa predvidoma ne bo presegala opozorilne vrednosti, piše na spletni strani Arsa.

Veter spremljajo tudi obilne padavine

Vetrovno vreme pa spremlja tudi močno deževje, zaradi katerega so meteorne vode povzročale preglavice med drugim v Radovljici, Ilirski Bistrici, Tržiču in Pivki. Kanalizacija je zaradi dviga podtalnice vdrla v klet tudi v Radovljici.

Glede na podatke uprave za zaščito in reševanje je Drava že prestopila bregove v naselju Dvorjane v občini Duplek, potok Belca v občini Kranjska Gora pa poplavlja tamkajšnji žago.

Pretok Drave bo sicer po podatkih Arsa na meji z Avstrijo pričel v naslednjih urah hitreje naraščati. Predvidoma po 23. uri bo dotok v Slovenijo dosegel pretok 1400 kubičnih metrov na sekundo in tekom noči še naprej naraščal.

Okoli 6. ure zjutraj pa na Arsu pričakujejo pretok med 1800 in 2000 kubičnimi metri na sekundo, v torek dopoldan bo dosegel konico med 2000 in 2200 kubičnih metrov na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 kubičnimi metri na sekundo. V torek bo Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

Tudi morje že poplavlja. V Piranu pa so zaradi povišanega plimovanja nekaj čez 19. uro ponovno sprožili opozorilno sireno javnega alarmiranja. Ponoči bo morje po podatkih Arsa še poplavljalo nižje dele obale.

Zaprt prelaz Vršič

Prav tako bodo do polnoči še nastajale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, piše na spletni strani Arsa. Močnejši nalivi se bodo v naslednjih urah pojavljali v osrednji in vzhodni Sloveniji, na zahodu pa jih predvidoma ne bo več. Ob tem lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

Vreme sicer povzroča težave tudi na slovenskih cestah. Med drugim je promet zaradi spolzkega vozišča oviran na štajerski avtocesti med Lukovico in Žalcem proti Celju. Na odseku Blagovica-Vransko je hitrost vožnje omejena na 60 kilometrov na uro, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra.

Zaradi podrtega drevja je zaprt prelaz Vršič na cesti Kranjska Gora-Vršič-Trenta, prav tako so zaprte ceste Bohinjska Bistrica-Jezero pri Ribčevem Lazu, cesta Predel-Bovec med Predelom in Strmcem ter Jesenice-Kranjska Gora na odseku Belca-Gozd Martuljek. Zaradi poplavljene ceste pa je popolna zapora na cesti Ilirska Bistrica-Jelšane pri Mali Bukovici.

Tudi na avstrijski strani so zaradi vetroloma in poplav popolnoma zaprti cesta čez prelaz Ljubelj od predora naprej proti Avstriji in prehoda Vič in Libeliče. Cesta na Mangart je zaprta zaradi skalnega podora, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra.