Veter je okoli poldneva dosegal hitrosti do 130 kilometrov na uro, napovedano deževje pa bi lahko lahko povzročilo od 30- do 100-letne poplave. Na Koroškem so zato oblikovali krizni štab sil za zaščito in reševanje. Najhujše razmere pričakujejo na območju Labota (Lavamünd) in Möllbrücka.

Zelo velika je verjetnost poplavljanja vzdolž toka rek Drava in Möll, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Za omejitev škode so predvideli spuščanje vode iz akumulacijskih jezer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od sobote je na območju avstrijske Koroške padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, na prelazu Plöckenpass na meji z Italijo je do danes popoldne padlo 370 litrov dežja na kvadratni meter, dodaja dpa.

Do torka zjutraj v zahodni polovici države pričakujejo še od 100 do 250 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

Najhuje bo v noči na torek

Arso napoveduje buren prehod vremenske fronte, ki bo naše kraje prešla v noči na torek. Ob obilnih padavinah bo pihal močan veter, ki bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek.

Pri tem pričakujejo pojav obsežnejših vetrolomov, zato so za zahodne in osrednje dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Veter je po podatkih uprave za zaščito in reševanje nekaj težav povzročil že v soboto, in sicer je na Spodnjem Jezerskem odkril streho stanovanjske hiše, gasilci pa so odstranjevali podrta drevesa med drugim na območju Iga, Logatca, Kamnika in na Pohorju.