»Sonda Parker je bila izstreljena pred samo 78 dnevi, zdaj pa je prišla bližje kot katerokoli drugo vesoljsko plovilo v zgodovini,« je povedal vodja projekta Andy Driesman, kot so zapisali na spletni strani agencije. Plovilo so izstrelili sredi avgusta.

Dosedanji rekord je držalo nemško-ameriško plovilo Helios 2, ki se je aprila 1976 približalo na 42,7 milijona kilometrov. Parker se bo do leta 2024 predvidoma približal na 6,1 milijona kilometrov, kar bo nov rekord.

Ameriška sonda je v ponedeljek po newyorškem času presegla tudi hitrostni rekord vesoljskega plovila, ki proučuje Sonce. Tega je prav tako imel v lasti Helios 2. Do leta 2024 naj bi Parker dosegel rekordnih 692.000 kilometrov na uro.

V sredo bo predvidoma začel tudi prvi obhod okoli Sonca, v okviru katerega bo prvič vstopil v Sončevo korono, kar bo prav tako zgodovinski dogodek. To bo predvidoma v sedmih letih misije storil še 23-krat.

Zunaj 1370 stopinj Celzija, v plovilu okoli 30

Čeprav se zdi razdalja 6,1 milijona kilometrov še vedno velika, so tam po besedah upravljavcev misije že zelo visoke temperature. Na strani sonde, obrnjeni proti Soncu, bo namreč temperatura dosegla 1370 stopinj Celzija. Pred temi visokimi temperaturami bo plovilo ščitilo karbonsko okovje, ki bo notranjo temperaturo ohranjalo na okoli 30 stopinjah.

Za proučevanje korone so se odločili, ker se temperatura z oddaljevanjem od Sonca povečuje, kar je v nasprotju s fizikalnimi zakonitostmi. Na površju Sonca je namreč okoli 5500 stopinj Celzija, v koroni pa temperatura doseže 5,5 milijona stopinj Celzija. Zakaj se to dogaja, se astrofiziki sprašujejo že več desetletij.

S to misijo želijo izboljšati tudi napovedovanje vesoljskega vremena. Solarne nevihte namreč lahko povzročijo električni mrk na Zemlji ali okvaro satelitov. Z vrsto instrumentov bodo merili magnetno in električno polje Sonca ter tudi delce z visoko energijo.