Sondo so danes na raketi Atlas izstrelili iz zračne baze v Vandenbergu v ameriški zvezni državi Kaliforniji, odkoder še nikoli doslej ni krenila kakšna odprava na Mars. Okno za izstrelitev se je odprlo ob 13.05.

Poleg vesoljskega plovila bodo tokrat prvič v Marsovo orbito poslali tudi dva manjša satelita. Za zdaj bosta služila kot poskusna tehnična objekta, pri prihodnjih odpravah na Mars pa bosta lahko na Zemljo pošiljala tudi podatke o poletu.

InSight bo podatke o vsem, kar se skriva pod površjem Marsa, zbiral predvidoma dve leti od novembra dalje, ko bo prispel na rdeči planet. Pot iz Zemlje do Marsa namreč traja približno pol leta, poroča AFP. Celotna odprava je stala okoli 650 milijonov dolarjev.

Namen je podrobneje raziskati nastanek Marsa

Na prejšnjih odpravah so pri Nasi raziskovali predvsem površino Marsa, na tokratni pa si želijo znanstveniki pogledati tudi pod debelo rdečo odejo prahu in raziskati, kako je prišlo do različnih oblik na planetu. Zanimive so jim predvsem skalnate formacije. Tako bi lahko tudi ugotovili, kako so nastali naša Zemlja, naša Luna ali druga nebesna telesa, so sporočili iz Nase.

Tako naj bi izgledala sonda InSight, ko bo pristala na Marsu. Foto: Nasa

»Gre za prvi temeljit pregled njegovih vitalnih funkcij, odkar se je planet oblikoval pred 4,5 milijarde let,« so o najnovejši odpravi na Mars zapisali pri ameriški vesoljski agenciji.

InSight znanstvenikom ponuja nove možnosti opravljanja meritev. Med drugim naj bi bilo mogoče meriti tudi tamkajšnje potrese. Medtem ko na Zemlji potrese običajno povzročajo premikanja zemeljskih plošč, pa na Marsu do njih prihaja zaradi širjenja in krčenja kamnitih mas.

Kako je lahko Zemlja postala gostoljuben planet, Mars pa z enakimi predpostavkami živim bitjem ne omogoča življenja? Nasa želi na novi odpravi odgovoriti tudi na to vprašanje. »Za nas je InSight neke vrste znanstveni časovni stroj, s katerim lahko zbiramo podatke o zgodnjih obdobjih oblikovanja Marsa pred 4,5 milijarde let,« je dejal vodja odprave Bruce Banerdt.