Na ulicah Taipeija se je zbralo okoli 137.000 podpornikov LGBT skupnosti. Množica, ki jo sestavljajo tudi številni podporniki iz tujine, med njimi tudi katoliški duhovniki, je vihtela zastave v barvah mavrice in se odpravila pred urad predsednice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizatorji želijo z današnjim shodom ljudi prepričati, naj na referendumih 24. novembra podprejo pravice istospolno usmerjenih.

Takrat bo namreč v Tajvanu poleg lokalnih volitev vzporedno potekalo še deset različnih referendumov, vključno z dvema glede pravice do istospolnih porok in vključevanju vprašanja LGBT skupnosti v učni načrt. Isti dan bodo potekali tudi referendumi na pobudo nasprotnikov pravic istospolno usmerjenih, ki si prizadevajo za prepoved tovrstnih ukrepov.

Referendumi so v Tajvanu pravno obvezujoči.

Tajvansko ustavno sodišče je maja 2017 legaliziralo istospolne poroke, s čimer je Tajvan postal prva država v Aziji, ki je dovolila istospolne poroke. Implementacija naj bi stekla v roku dveh let, vendar so bili napredki na tem področju zaradi množične mobilizacije nasprotnikov odtlej skromni. O prihodnosti te spremembe pa bodo odločali tudi na prihajajočih referendumih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.