Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je potrdila, da sta obe skupini migrantov pod nadzorom policije BiH.

Policisti so v ponedeljek približno 200 migrantov ustavili pred mejnim prehodom Maljevac. Nameravali so vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti Zahodu, a so se po pogajanjih s policisti BiH vrnili v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši. Danes pa se je približno 50 migrantov znova peš napotilo proti Maljevcu.

Nekaj manj kot 90 migrantov, med katerimi so bile tudi družine z otroki, pa se je v ponedeljek napotilo iz hotela Sedra v Cazinu proti drugemu mejnemu prehodu s Hrvaško na tem območju, prehodu Izačić.

Lokalni prebivalci migrante oskrbeli s hrano in oblačili

Tudi to skupino so policisti ustavili nekaj sto metrov pred mejo s Hrvaško, večina migrantov pa se je odločila, da bodo kar na prostem prenočili blizu mejnega prehoda. Obenem so s svojimi telesi blokirali tamkajšnjo cesto, je poročala regionalna televizija N1. Kot so dodali, so lokalni prebivalci prejšnjo noč migrante oskrbeli s hrano in oblačili.

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da se med migranti na območju BiH in Srbije širijo lažne informacije, da bo Hrvaška dovolila vstop migrantom na svoje ozemlje in prehod proti državam zahodne Evrope.

Na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva so poudarili, da bodo hrvaški policisti še naprej izvajali nacionalno in evropsko zakonodajo ter da ne bodo dovolili nezakonitih prestopov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja EU.

V Bihaću protesti proti ohromelosti oblasti

V ponedeljek zvečer pa so v Bihaću protestirali meščani, ki so nezadovoljni zaradi vse večjega števila migrantov v mestu. Med drugim so zahtevali, da center za migrante namestijo izven središča Bihaća. Organizatorji protesta poudarjajo, da njihova akcija ni uperjena proti migrantom, temveč proti ohromelosti oblasti, ki že dlje časa ne najdejo ustreznega odgovora na problem.

V BiH je od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, medtem pa je policija preprečila vstop 13.300 migrantom, je povedal pomočnik ministra za varnost BiH Marijan Baotić v današnjem pogovoru za N1.

Največ migrantov v BiH se nahaja na območju unsko-sanskega kantona; med 2500 in 3000, je dodal.

Izpostavil pa je, da nimajo natančnih podatkov o številu migrantov, ki se nahajajo v BiH, niti o številu tistih, ki so uspeli vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti drugim državam članicam EU. Lokalne oblasti medtem opozarjajo, da število migrantov ni znano niti v improviziranih begunskih naseljih, na odprtem ali v zasebnih namestitvah.

Baotić je ocenil, da kljub okrepljenemu nadzoru meje, ki ga izvajata policiji BiH in Hrvaške, migranti uspejo prečkati mejo. Po Baotićevem mnenju je ključni problem v Srbiji in Črni gori, ki da spuščata migrante v BiH, izogibata pa se njihovemu sprejemanju nazaj.

Oblasti v BiH pričakujejo, da se bo pritisk migrantov v unsko-sanskemu kantonu omilil, ko bodo do konca tedna odprli migrantski center v Hadžićih pri Sarajevu, kjer so zagotovili pogoje za namestitev 400 ljudi.