Ljudska modrost pravi, da so lepotni ideali pogosto povezani z dvema kriterijema: nepraktičnostjo in vložkom časa, potrebnega za želeni rezultat. Zaradi prvega kriterija naj bi v antičnem svetu veljaki prisegali na toge. Gre za kos oblačila, ki stoji na svojem mestu le, če ga tam držimo, in je v praksi povsem neprimerno za vsa dela, ki zahtevajo obe roki. Takšno oblačilo so si zato lahko privoščili zgolj premožni oziroma lastniki sužnjev. Drugi kriterij, ki je povezan z vložkom časa, pa je domnevno razlog za odbite frizure, ki jih vidimo v filmih o dekadentni prihodnosti in ob katerih bi zardevali največji gizdalini evropskih baročnih dvorov.

V zadnjem obdobju nekateri prisegajo na to, da sem sodijo tudi umetelno poslikani nohti. Če zgoraj opisana teorija drži, je to težko zanikati, saj so poslikave nohtov preobčutljive za naporna ročna dela in zahtevajo veliko časa za izdelavo. Za vseh deset prstov domnevno tudi okoli tri ure. Gre za družbeno razslojevanje, ki je dobesedno na dlani. Še dobro, da obstajajo tehnološka podjetja, ki znajo poenostaviti, avtomatizirati in pospešiti tudi najbolj prefinjene delovne procese.

Vaš obraz na nohtih

Eno takšnih je kitajsko lepotilno podjetje O2Nails. Na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu ob začetku leta je predstavilo prav posebno napravo za lakiranje nohtov, ki zmore na nohte »natisniti« najbolj zapletene vzorce. Pri tem ne skrajša zgolj časa s treh ur na le nekaj minut, saj za vsak prst porabi zgolj okoli 35 sekund, temveč omogoča tudi največjo mero personalizacije vzorca, odtisnjenega na nohtih. Naprava je izhodiščno opremljena z več kot tisoč vzorci, nove pa je mogoče dodajati s pomočjo aplikacije za mobilnike. Želite svoj obraz na nohtih? Ni problema. Naredite fotografijo, jo vnesite v aplikacijo, jo prilagodite na velikost nohta, pripravite noht na tiskanje, ga vstavite v napravo in 35 sekund kasneje je vaša želja izpolnjena.

Glede na to, da gre za tiskanje, je pričakovati, da rezultat ni povsem natančen, zato se zna zgoditi, da se vzorec včasih raztegne tudi čez noht na kožo, a na podlagi demonstracij, ki so jih objavili obiskovalci stojnice na letošnjem sejmu CES, so rezultati kar prepričljivi. Odvečno barvo je s kože tudi precej enostavno odstraniti, če se pred tiskanjem okoli nohta namaže poseben zaščitni premaz. Poslikava nohta naj bi zdržala do enega meseca, ko se je naveličamo, pa jo lahko odstranimo kot nalepko in jo preprosto odlepimo z nohtov. Tiskati je mogoče tako na prave kot tudi na umetne nohte.

Da bi bila naprava še bolj priročna, so v podjetju poleg velike profesionalne različice izdelali tudi manjšo in kompaktnejšo, ki se prilega povprečni ženski torbici.