Lepotna industrija že nekaj časa ne pozna omejitev in gre čedalje bolj v skrajnosti. Tudi na področju nege in oblikovanja nohtov. Najbolj znan profil za ekstremne nohte na instagramu je nail_sunny, kjer gre za marketing podjetja, njihovi dizajni pa se množično delijo  po svetu. »Vsak teden objavijo nov dizajn – od straniščne školjke, sušijev, gob, izločkov iz mozoljev, risanih junakov…  In vse to na nohtih. Zaradi množične delitve njihova blagovna znamka postaja znana po vsem svetu,« razloži Nina I. Hribar, lastnica spletne akademije Beauty E-cademy, prav tako mojstrica oblikovanja nohtov pri nas.

Ekstremni nohti kot »high couture« v modi

Za ekstremno oblikovanje nohtov po besedah naše sogovornice prirejajo resna tekmovanja, največja v Ameriki. »Lahko rečem, da gre za pravo olimpijado. Po navadi gre za pripravo oziroma oblikovanje celotnega videza, od obleke in pričeske do določene teme na nohtih,« pove Nina I. Hribar in omeni tekmovanje v Nemčiji, ki se ga je pred leti udeležila tudi sama. »Tema, ki smo jo dobili, je bila 'vintage'. Tekmovalci smo imeli samo dve uri časa, da naredimo nohte. Obleko, frizuro, ter ličenje smo lahko pripravili vnaprej,« pove sogovornica, ki se lahko pohvali z osvojenim drugim mestom na tem tekmovanju, prav tako pa ne pozabi omeniti, da smo podobna tekmovanja nekoč gostili tudi pri nas.

Je pa ekstremne nohte opaziti tudi na modnih revijah, predvsem s sodelovanjem podjetij Creative Nail Design (CND) in modnih dizajnerjev The blonds.  Dejstvo je, da so takšni nohti primerni le za šov, za prikaz kreativnosti nohtnih stilistov. »To je tako kot high couture v modi.«   

Slovenkam dovolj le nekaj bleščic

Za izdelovanje ekstremnih nohtov se največkrat uporablja akril, saj ga je po besedah stilistke najlažje oblikovati. Prav tako ga je mogoče dobiti v pestri paleti barv. »Nekatere dizajne lahko narediš posebej in jih enostavno prilepiš, druge lahko izdelaš kar na nohtu,« pove sogovornica in odkrito prizna, da se redko najde slovensko dekle, ki bi prosilo za oblikovanje ekstremnih nohtov. »V povprečju smo še vedno zelo konservativne. Po navadi so nohti maksimalno srednje dolgi, enobarvni, včasih naredimo samo en noht drugačen od ostalih, pa še to z bleščicami. Težko rečem, da imamo veliko priložnosti za kreativno izživljanje na nohtih,« v smehu pove sogovornica ter namigne, da ekstremno dolgi nohti precej otežijo življenje. »Seveda je vse odvisno od njihove dolžine. Če so dolgi pet centimetrov, lahko z njimi delate vse, drugače malo težje, ampak nekako gre. Lahko pa so nohti dolgi tudi več kot deset centimetrov. S takšno dolžino ne moreš delati veliko, poškoduješ lahko sebe in druge. Vendar gre tukaj res zgolj za izobraževalni namen – če znaš narediti takšen ekstremen noht, ti je veliko lažje delati salonske nohte.«

Nohti kot narekovalci modnih trendov

Pravijo, da so popolno urejeni nohti vizitka vsake ženske. V modnem svetu, ko govorimo o modnih revijah ali naročeno fotografiranje, imajo lahko nohti močnejšo sporočilnost in terjajo dodatno pozornost. »Takrat so nohti narejeni na plastičnih konicah. Če modelov ne poznaš, mora manikerka narediti 20 plastičnih konic s svojim dizajnom, da jih kasneje lahko po velikosti namesti na model. Če pa model pozna, se je z njim srečala pred modnim dogodkom in izmerila širino njenih nohtov, jih potrebuje le 10,« pove sogovornica in doda, da gre za naporno delo, ki pusti tudi kakšen žulj na roki.

Plastične dizajnirane konice nato nalepiš na naraven noht in jih odstraniš, ko je modne revije ali fotografiranja konec. »V nasprotju s tekmovanji, ko moraš načeloma podaljšati naravne nohte in nato lahko posamezne detajle nalepiš. Ti detajli morajo biti narejeni iz materiala, ki se uporablja v salonu, ne smeš kupiti igračk, kot so figurice mačke Hello Kitty, in jih nalepiti na noht.« Tudi pri risanju na noht si stilisti lahko pomagajo s šablonami. »Če govorimo o enodimenzionalnih poslikavah, imamo na voljo še tiskalnike za nohtne poslikave, štampiljke, nalepke, vodne drsnike… Najbolj talentirane nohtne stilistke pa vsak noht posebej okrasijo z akrilnimi barvami,« pove Nina I. Hribar.

Nohti ne dihajo

Seveda pa nohti zahtevajo redno nego. Tako salonski nohti, dolžine do pet centimetrov in brez 3D-poslikav, zahtevajo obnovo v obdobju od štirinajst dni do enega meseca. Seveda se pri posegih na nohtih postavlja vprašanje o škodi, ki jih umetni nanosi povzročajo. Pa vendar sogovornica odločno ovrže mit o dihanju nohtov: »Nohti ne dihajo, zato ni treba delati premora, seveda če ima nohtna stilistka dovolj znanja in izkušenj. V takem primeru se nohti ne poškodujejo in ta storitev vsekakor ni škodljiva,« pove sogovornica, ki še doda, da nohti ob strokovni negi rastejo zdravo naprej. »Pri delu z nohti sta potrebna previdnost in znanje. Zato vsem nohtnim stilistkam priporočam nenehno nadgrajevanje znanja, z izobraževanjem, seveda ne po kanalu youtube, ampak v strokovni literaturi ter pri visoko usposobljenih mentorjih,« še pove Nina I. Hribar in opozori, da se lahko ob pomanjkanju znanja stilistke na nohtih lahko naredi nepopravljiva škoda. »Če se nohte preveč popili, dela preveč agresivna manikura – rezanje kožice, uporaba električnih pilic, se dotika kože z laki in geli – lahko to dolgoročno privede do alergijskih reakcij, do vnetij,« še pove strokovnjakinja, tudi avtorica edine slovenske knjige za nohte Nohtnik, ki bo konec meseca izšla v posodobljeni obliki.