Izkušnja je skoraj univerzalna. Si na koncertu ali kakšnem drugem množičnem dogodku. K ušesom tiščiš mobilnik, medtem ko si s prstom zatiskaš drugo uho, in upaš, da bo nekdo dvignil. Zaradi hrupa je verjetnost zelo majhna. Iz obupa pošlješ SMS-sporočilo: »Kje si?« Če imaš srečo, prejmeš odgovor z zelo nenatančnimi napotki. »Pri mešalni mizi«, »na levi strani odra« ali celo »nekje v sredini«. Najpogosteje se je mogoče najti šele, ko se obe osebi dogovorita za zelo specifično lokacijo in se odpravita tja. Seveda pa mora ob tem ena oseba prekiniti, kar je prej počela. Čeprav gre za problem, ki spada v zbirko manj pomembnih nevšečnosti, je očitno dovolj nadležen, da je brooklynsko podjetje s svojim izumom lynq, ki odpravlja prav to težavo, na množicarski platformi indiegogo doseglo fantastičen uspeh. Zastavljeni cilj prednaročil je izdelek namreč presegel za več kot 20-krat.

V resnici gre za zelo enostavno zamisel in še bolj enostavno izvedbo, ki pa preprosto deluje. Lynq še najbolj spominja na nekakšen kompas, le da nas namesto proti severu usmerja k tistemu, ki ga iščemo. Seveda ne kar tako. Da bi z linqom nekoga našli, moramo svojo napravo povezati z njegovo. Skupno je mogoče povezati do 12 naprav, nato pa napotke do njih na svojo napravo prejemamo s pomočjo GPS-podatkov. Lynq je namenjen uporabi na prostem, največji doseg, ko je drugemu mogoče slediti, pa znaša pet kilometrov. Pomembno je poudariti tudi, da za lociranje drugih naprav ne potrebuje nobenih anten, spletnih povezav ali česa podobnega, zato deluje tudi v popolni divjini.

Idealen za množične dogodke in izlete

Minimalističnemu dizajnu z zgolj enim gumbom je zvest tudi sistem usmerjanja proti iskani osebi. Ko napravo primete v roke, se na zaslonu izpiše ime iskane osebe oziroma naprave. Poleg tega je na zaslonu videti tudi oddaljenost osebe. Da bi krenili v pravilno smer, pa se na določeni točki okroglega zaslona pojavi pika. Če smo daleč, je majhna in kaže zelo natančno smer potrebnega gibanja, s približevanjem cilju pa se širi. Ko smo v neposredni bližini iskane osebe, sklene krog okoli zaslona. To pomeni, da so na vrsti naše lastne zmogljivosti opazovanja.

Poleg iskanja prijateljev v gneči naprava omogoča tudi postavitev točk za srečanje, h katerim nato usmerja vse povezane naprave. Mogoče je nastaviti tudi opozorila, da se je kakšna od povezanih naprav oddaljila na določeno razdaljo. Zaradi omenjenih zmogljivosti je priročna tudi za družinske izlete z majhnimi otroki po velikih mestih in bolj adrenalinske podvige v gorah ali na smučiščih kot tudi za kampiranje v divjini. Pri tem pomaga tudi dolgoživost baterije, ki zdrži do tri dni. Napravo so preizkusili ameriški in tajski vojaki ter ugotovili, da je precej koristna pri koordinaciji iskalnih skupin. Za prednaročilo para lynqov izumitelji želijo okoli 180 evrov in zatrjujejo, da bodo prve pošiljke odposlali januarja 2019.