Clocky je že leta 2005 zasnovala Gauri Nanda, ko je študirala na priznani ameriški univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT). Tako kot mnogi se je tudi podjetna študentka neprestano soočala s težavo zgodnjega vstajanja.

Pogosto ji niso pomagale niti večkratne zaporedne budnice v stilu 5.45, 6.00 in 6.15. Tako je nekega jutra ležala v postelji in spoznala, da budilka potrebuje konkretno prenovo.

Odmaknila se je od alarmov na mobilnem telefonu in rešitev našla v starejših, klasičnih budilkah, ki so nekoč stale na nočnih omaricah. Nekoliko je izpopolnila koncept, napravi dodala kolesje in idejo predstavila univerzitetnemu programu za oblikovanje.

Od tu se je zgodba o clocky samo še vzpenjala. Koncept so predstavili blogerji, vplivni mediji, glas se je vse bolj širil in naposled je Nandova že gostovala v priljubljenih pogovornih oddajah, kot jo vodi denimo Ellen Degeneres. Posledično so sledila tudi naročila.

Kako deluje

Ko se sproži alarm na budilki clocky, se ji začnejo vrteti tudi kolesa. Naprava tako običajno zleti z omarice, se brezglavo vozi po tleh, obenem pa spušča glasne piske. Da jo lastnik utiša, jo mora najprej ujeti. Prvovrstna motivacija torej za vse tiste, ki se zjutraj preprosto ne morejo izvleči iz toplega objema rjuh.

Da vse le ni tako hudo, budilka omogoča prestavitev alarma. Vendar to dopušča le enkrat. Če lastnik skuša ponovno pritisniti na tipko za dremež, clocky zbezlja. Ko je na begu, spušča zvoke, podobne simpatičnemu robotu R2D2 iz filmov Vojna zvezd.

Glede na to, da se od budilke pričakuje, da vihra po stanovanju, je ta narejena iz trpežnih materialov in z lahkoto prenese padce tudi iz nekoliko višjih površin (do enega metra). Njena kolesa so dovolj velika, da ji omogočajo premikanje po vseh možnih površinah in preprogah.

Če boste kdaj imeli dovolj jutranje telovadbe z lovljenjem budilke, lahko z enim gumbom izključite funkcijo koles in clocky uporabljate kot običajno klasično budilko. Vendar ji to nekako jemlje bistvo. Budilka ima na ohišju šest gumbov, prek katerih upravljamo osnovne funkcije, kot sta nastavitev ure in alarmov. Zadeva je zelo enostavna za uporabo in deluje na baterije.

Sodeč po pozitivnih odzivih uporabnikov gre za izjemno posrečeno igračko, ki dejansko pomaga. V nasprotju s številnimi napravami, ki jih obdelujemo v tej rubriki, je clocky na voljo tudi pri slovenskih ponudnikih. V času pisanja tega prispevka je enostavna bela različica na voljo za dobrih 25 evrov. Pri tujih ponudnikih lahko najdete tudi kromirane različice in različne barve.