Veliki senat ESČP je odločil, še poroča nemška tiskovna agencija dpa, da Danska s tem ni kršila človekovih pravic trojice, ki so bili pridržani zaradi suma hujskaštva in spodbujanja k nasilju med skupinama navijačev.

Danska policija je trojico zaradi preprečitve potencialnega nasilja na dan tekme zadrževala sedem ur, čeprav jih ni obtožila nobenega kaznivega dejanja.

Sodišče je ob tem še ugotovilo, da prejšnje sodbe glede policijskega pridržanja z namenom preprečitve storitve kaznivega dejanja niso bile dosledne.

Predhodne sodbe, ki so kot pogoj za preventivno pridržanje zahtevale, da so proti pridržanimi sproženi kazenski postopki, niso pravilne, je po poročanju dpa še odločilo sodišče.

Določila evropske konvencije o človekovih pravicah, da so tovrstna pridržanja namenjena izključno privedbi pridržanih oseb pred sodišče ali drugo sodno instanco, niso ovira za kratkoročna preventivna pridržanja v takšnih primerih, a se mora izpustitev pridržanih izvršiti »v urah in ne v dnevih«, je v sodbi še odločil 17-članski veliki senat.

Dva sodnika sta podala odklonilno ločeno mnenje k sodbi, pri čemer sta nasprotovala bolj prožnemu tolmačenju določil evropske konvencije o človekovih pravicah v delu, ki se nanaša na zagotavljanje osebnih svoboščin.