Po številnih zapletih v zadnjem desetletju, ko je že kazalo, da bo edino večje dolenjsko-belokranjsko smučišče Gače dokončno ugasnilo, saj pravega interesa za razvoj smučišča pri lastnikih ni bilo, so Gače lani prevzeli smučarski zanesenjaki iz Novega mesta in okolice ter pljunili v roke. Kljub pomanjkanju denarja in časa za resnejšo sanacijo smučišča, ki leži na 945 metrih nadmorske višine, jim je lansko zimo uspelo izpeljati 48 smučarskih dni, tri vlečnice pa so prepeljale 16.000 smučarjev. Za prihodnjo sezono napovedujejo številne novosti in si želijo vsaj 20.000 smučarjev. Začetek sezone napovedujejo za sredino decembra, ko bo smučarjem na voljo vseh osem kilometrov prog, obratovale naj bi vse štiri vlečnice razen sedežnice, ki naj bi jo usposobili prihodnje leto.

Kupili 15 novih snežnih topov

»Od zaključka lanske sezone do danes ni bilo dneva, da z ekipo ne bi bili na Gačah in delali,« pravi Borut Koprivnik, vodja smučišča in direktor podjetja Gače. Izvedli so obsežna sanacijska dela na žičnicah, teptalnikih in drugih strojih, razširili proge in vlečne poti, podrli nekaj dreves ter startno in ciljno hišico, ki že desetletje nista bili v uporabi. Servisirali so teptalnike in pri dveh zamenjali gosenice, stare motorne sani zamenjali z novimi, imajo pa rezerviranih tudi že nekaj datumov za smučarske tekme dolenjskih podjetij.

Letos so izpeljali obsežno naložbo v zasneževanje, kupili so 15 novih topov, vrednih dobrih 300.000 evrov. Prek razpisa so od Fundacije za šport že prejeli 16.000 evrov sofinancerskih sredstev, iz programov za razvoj podeželja pa pričakujejo okoli 100.000 evrov. »Skupaj bomo tako imeli 20 topov. Z njimi bomo lahko v enem tednu ob primernih vremenskih razmerah zasnežili celo progo B in del proge A. Gre za topove slovenskega proizvajalca in veljajo za ene boljših topov v svetovnem merilu. Na Gačah žal nimamo nizkih temperatur, v povprečju namerimo minus 3 stopinje Celzija, kupljeni topovi pa delajo že pri minus 1,5 stopinje, in to je za nas najpomembneje.« Koprivnik obljublja tudi boljšo urejenost in označenost tekaških prog, katerih uporaba bo sicer brezplačna, bodo pa zbirali prostovoljne prispevke. Obeta se boljša gostinska ponudba s koncerti in raznimi dogodki ob koncih tedna, v prihodnjih sezonah pa napoveduje tudi nočno smuko.

Nepridipravi so se lotili sedežnice

Sedežnica letos še ne bo obratovala, čeprav brezhibno deluje, saj, kot dodaja Koprivnik, manjka še nekaj pregledov in tudi varnostna linija, vredna 50.000 evrov, ki so jim jo pred tremi leti nepridipravi ukradli. Zanjo bodo poskrbeli prihodnje leto. »Poleg tega so nam letos potekla dovoljenja za vse žičnice, vse posebne preglede smo nato uspešno opravili.«

Urban Kupec, vodja smučarske šole snežnih športov Gače in izposojevalnice opreme, napoveduje tudi prenovljene programe smučarskih tečajev. Med drugim so nakupili dodatno opremo in pripomočke za tečajnike in učitelje, načrtujejo poligon za začetnike in vrtec na snegu. Kot dodaja Koprivnik, se smučarski center Gače razvija tudi v smeri poletnega turizma, uredili bodo treking in down-hill proge, izposojali kolesa, občina bo prihodnje leto poskrbela tudi za ureditev postajališča za avtodome.

Razvijali bodo vso dolino

Lani je razvoj Gač z nakupom smučarskih vozovnic za šolarje v skupni vrednosti 50.000 evrov podprlo 15 dolenjskih in belokranjskih občin, čeprav so z nekaterimi imeli kar težave, da so dobili obljubljeni denar. »Upam, da se bodo letos občine bolj držale dogovorov, kajti mi denar potrebujemo za zagon in ne ob koncu sezone,« dodaja Koprivnik. Pogodbo z občinama Semič in Novo mesto so za letos že podpisali, z drugimi občinami naj bi jih v kratkem. Razvoj Gač in širšega območja močno podpira tudi občina Semič, ki je lastnica vodovodne in elektro infrastrukture na smučišču. Kot pojasnjuje županja Polona Kambič, lokalna skupnost že pripravlja načrte razvoja Črmošnjiške doline, vključno s kolesarstvom, pohodništvom in smučarskimi športi, pri čemer bi smučišče podaljšali v dolino do Srednje vasi, kjer je nekoč že bilo. Občina je sprejela tudi prostorski akt za poslovno-stanovanjsko sosesko v Črmošnjicah, študentje fakultete za arhitekturo pa naj bi pripravili idejno zasnovo ureditve in razvoja vasi.