Kot kaže, je smučišče Bela, domačinom bolj poznano pod imenom Gače, vendarle rešeno pred propadom. Še lani je edinemu dolenjsko-belokranjskemu smučišču kazalo slabo, saj se je lastnik, podjetje Iskra Semič, odločil, da se s smučanjem po desetih letih ne bo več ukvarjal. Podjetje Iskra turizem je ukinil, infrastruktura in oprema na Gačah pa sta se znašli na trgu.

Iskra je vso opremo, od teptalcev do snežnih topov, objektov in naprav, ter celotno infrastrukturo najprej ponudila v odkup semiški občini za dobrih 300.000 evrov. Občina tega denarja seveda ni imela. Tako bi se znalo celo zgoditi, da bi Iskra vso opremo prodala kar po delih. »Še dobro se je končalo, saj so prodali 'le' štiri topove,« je zdaj zadovoljna semiška županja Polona Kambič. Občina je namreč ves čas iskala rešitev za Gače in jo skupaj s podjetjem Smuk zdaj tudi našla. Gre za podjetje, ki upravlja smučišče Macesnovec pri Ratečah. Infrastrukturo in opremo sta odkupila za 280.000 evrov (brez DDV).

»Veliko naporov smo vložili v ohranitev smučišča in s tem namenom smo tudi iskali partnerja. Sedaj bomo delali za to, da bi čim prej pridobili vsa potrebna obratovalna dovoljenja, da bi v tej zimski sezoni spet začeli smučati na naših Gačah,« pravi Kambičeva. Občina bo za 100.000 evrov odkupila vodovodno infrastrukturo in dve transformatorski postaji, 180.000 evrov za objekte, naprave in opremo ter davek na dodano vrednost pa bo zagotovilo podjetje Smuk, ki bo nato tudi upravljalo smučišče in objekte.

Razmišljajo o celoletnem turizmu

Kot dodaja Kambičeva, dolgoročno razmišljajo tudi o poletnem turizmu. Urediti nameravajo kolesarski park, celoletno sankališče pa tudi kamp ter prostore za avtodome. »Letos bomo zagnali tudi gostinsko ponudbo, sprva bo nudila najosnovnejše, v nekem doglednem času pa naj bi to postal spodoben turistični center.«

A kot pravi, treba je iti po korakih in najprej zagotoviti denar za investicijsko vzdrževanje. Po lanski oceni Iskre turizma bi za to potrebovali okrog 145.000 evrov. »Podjetje Smuk ocenjuje, da bi mu z okoli 120.000 evrov uspelo usposobiti naprave, večji del ima svojih sredstev, glede preostanka pa smo na potezi občine Dolenjske in Bele krajine.«

Večina zemljišč, to je 43 hektarov, je že v lasti semiške občine, kakšen hektar pa je v zasebni lasti. »Svojo namero smo predstavili tudi lastnikom počitniških objektov, teh je okrog 90, spoznali so tudi prihodnjega upravljavca in bili so navdušeni, kajti tudi njim seveda ni vseeno, kaj se bo zgodilo s smučiščem, ki ima neko vrednost le, če deluje,« še dodaja Kambičeva.