Kar velik čudež bi se moral zgoditi, da bi letos, kljub morebitnim obilnim snežnim padavinam, zagnali trisedežnico ali katero od petih vlečnic na edinem dolenjsko-belokranjskem smučišču. Iskra, ki je zadnje desetletje upravljala Smučarski center Bela nad Črmošnjicami, se je dokončno odločila, da se s smučarijo, ki ji je doslej prinesla pol milijona evrov izgube, ne bo več ukvarjala. Zdaj so na potezi občine, še zlasti semiška, ki je lastnica vseh 55 hektarjev zemljišč, na katerih se razprostira smučišče. Iskra ji je vso opremo, od teptalcev, snežnih topov do celotne infrastrukture, ponudila v odkup za dobrih 300.000 evrov.

Občine ponudile odkup vozovnic

Da bi smučišče Gače, kot mu pravijo domačini, spet »zagnali«, bi po besedah semiške županje Polone Kambič morali zagotoviti še dodatnih 200.000 evrov. »Naša občina tega denarja seveda nima. Ena možnost je, denimo, da bi pristopile vse okoliške občine, morda v obliki kakšnega konzorcija. Naredili bomo nekaj simulacij in se pogovorili s preostalimi občinami,« pravi Kambičeva.

Iskra je sicer že poleti pozvala semiško in novomeško občino k rešitvi vsaj letošnje sezone, za kar bi morali zagotoviti polovico od potrebnih 140.000 evrov, drugo polovico bi zagotovila Iskra. »Občine so ponudile med 30.000 in 40.000 evrov v vnaprej kupljenih vozovnicah. To je bila občutno prenizka številka,« pravijo v Iskri. »Glavna težava je, da je smučišče stalno delalo izgubo, vsem pa je jasno, da je to dejavnost, namenjena okoliški skupnosti. V takšnih primerih prevlada javni interes in občina bi to morala tako razumeti,« dodajajo.

Na novomeški občini pravijo, da se zavedajo pomena edinega večjega smučišča v regiji. »Skupaj s preostalimi občinami smo se tako odzvali na pobudo, da bi pokrili del tveganj upravljalca, vendar ne z neposrednim financiranjem, temveč s predsezonskim nakupom smučarskih vozovnic, ki bi bile namenjene našim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam za izvajanje zimskih športno-rekreativnih dejavnosti. V tem okviru smo se pripravljeni pogovarjati o rešitvah tudi naprej, vendar upravljalec smučišča do danes še ni pristal na to ponudbo,« pravijo v Novem mestu.

Gače kot vrata v celovito turistično zgodbo

Za »pokritje« sezone bi po besedah Kambičeve potrebovali 55 smučarskih dni oziroma 450 obiskovalcev na dan. V lanski sezoni so našteli 39 smučarskih dni, v predlanski le deset, v najboljši sezoni 2005/2006 pa se je številka povzpela celo na 83 smučarskih dni, pa čeprav so naprave zagnali šele tik pred božičem.

»Smučarija na Gačah je stara zadeva. Tu se smuča že vsaj petdeset let, intenzivneje pa trideset let,« pripoveduje Zvone Butala, ki je skupaj s somišljeniki prek družbenega omrežja v desetih dneh zbral okoli 1550 podpisov podpore za ohranitev smučišča. Kot pravi, se je na Gačah smučanja naučilo ogromno otrok. »Zame je to del neke splošne izobrazbe, kot je tudi plavanje ali ples. Če bomo zaprli to smučišče, marsikdo ne bo nikoli stal na smučeh, razen na tistem domačem hribčku za hišo. Ampak otroka moraš naučiti tudi, kako se peljati z vlečnico in kako se vesti na smučišču. Sicer pa nobeno smučišče v Sloveniji nima stoodstotnih sezon, vsa iščejo neko podporo države.«

Po njegovem mnenju je rešitev smučišča v celoletnem turizmu ter povezavi bogate okoliške turistične ponudbe v celovito zgodbo. »Gače vidim kot nekakšna vrata v dolenjsko-belokranjski turizem. Le 20 kilometrov stran imamo Kolpo, na drugi strani Krko, zdravilišča, izvrstne vinarje, kulinariko, številne kolesarske in pohodniške poti, kočevarsko dediščino, pragozdove Roga. Res ne moremo pokazati kakšne Buckinghamske palače, imamo pa nekaj, kar je vse bolj iskano, to je neokrnjena narava.«