Hokejisti Los Angelesa imajo za seboj neprepričljiv začetek sezone. Slovenski as Anže Kopitar je s svojimi soigralci na prvih treh tekmah osvojil samo tri točke – premagali so le Detriot s 4:2 – kar je vsekakor manj od pričakovanj.

Vodstvo kluba se je po koncu lanske sezone hitro lotilo vprašanja neučinkovitosti v napadu in kupilo 35-letnega Iljo Kovaljčuka, ki je v enajstih sezonah lige NHL na 816 tekmah vknjižil prav toliko točk (417 golov in 399 podaj). Izkušeni Rus je v najmočnejši ligi na svetu nazadnje igral v sezoni 2012/13, zdaj pa ga je Los Angeles prepričal, da se je iz domovine znova preselil v ZDA. »Gre za zelo dobro ekipo, jedro pa predstavljajo igralci, ki so že osvojili Stanleyjev pokal. Vedo, kako zmagovati, to pa je tudi moj cilj,« je svoj razlog za vrnitev pojasnil Ilja Kovaljčuk, ki je v svoji bogati karieri z Rusijo osvojil olimpijski in svetovni naslov, na Stanleyjev pokal pa še čaka.

Kopitar meni, da ni razloga za preplah

Ruski veteran je bil pri kraljih uvrščen v prvi napad, ob Anžeta Kopitarja, in hitro pokazal, česa je sposoben, saj je na prvih treh tekmah vknjižil tri točke (gol in dve podaji), s čimer je drugi najučinkovitejši igralec moštva. A njegov doprinos še ni prišel do izraza, saj imajo kralji drugačne težave. Na prvih treh tekmah so se soočili s kar 110 streli na gol oziroma 36,7 na tekmo, kar je četrti najslabši izkupiček v ligi. »Naša igra je daleč od ravni, ki je potrebna, da se bomo uspešno zoperstavljali najmočnejšim ekipam. Če bomo tako nadaljevali, bomo v večini primerov neuspešni. A za nami so šele tri tekme, ni razloga za preplah,« meni Anže Kopitar, ki ima v svoji statistiki dva gola.

Čeprav kralji niso zanesljivi v obrambi, jih lahko tolaži dejstvo, da imajo odlične vratarje. Prvega Jonathana Quicka, ki se je poškodoval na sobotnem treningu, je odlično nadomestil Jack Campbell, ki je na dveh tekmah ubranil 73 izmed 77 strelov na svoja vrata. Ko bodo svoje delo opravili še njegovi soigralci, se Los Angeles lahko nadeja boljših rezultatov.

Dončić in Dragić solidna v predsezoni

Moštva košarkarske lige NBA v teh dneh na pripravljalnih tekmah pilijo formo pred začetkom nove sezone, slovenski privrženci pa s posebnim zanimanjem spremljajo predstave novinca Luke Dončića v dresu Dallasa in veterana Gorana Dragića pri Miamiju. Slovenskega upa Dončića sta po pričakovani zmagi nad Beijing Ducks čakali zahtevni tekmi s Philadelphio. Dallas je preizkušnji končal s porazom in zmago, pri čemer je slovenski najstnik dvakrat začel v prvi peterki in na prvi tekmi (114:120) prispeval 11 točk, 6 skokov in 3 asistence, na drugi (115:112) pa 15 točk, 5 asistenc in 4 skoke.

V polnem teku so tudi priprave pri Miamiju, ki je v predsezoni zabeležil zmagi nad New Orleansom in Orlandom ter poraze proti San Antoniu, Charlottu in Washingtonu. Goran Dragić je v tem času odigral štiri tekme in v povprečju dosegal 12,2 točke, 4 asistence in 2,7 skoka na tekmo. »Sem veliko bolj svež kot na začetku pretekle sezone. Upam, da ne bom imel težav s poškodbami, glavna želja pa je, da ne bo velikih nihanj v igri. Poskušali bomo popraviti napake iz pretekle sezone, predvsem bi lahko igrali v višjem ritmu,« pred sezono razmišlja Goran Dragić.

Ameriški mediji so »Gogija« v zadnjem času pogosto omenjali, vendar ne zaradi predstav na parketu, temveč zaradi potencialne selitve. Razlog je zanimanje Miamija za zvezdnika Minnesote Jimmyja Butlerja, ki hoče po dobrem letu zapustiti volkove. V zgodnji fazi se je med igralci, ki bi bili vključeni v menjavo, omenjal tudi Dragić, po zadnjih informacijah pa naj bi pri Miamiju za Butlerja ponujali Josha Richardsona in izbor v prvem krogu nabora leta 2019. Na konec te zgodbe bo treba še počakati.