Vlada je danes odobrila prenos še zadnje pogodbe in s tem vse investitorske dokumentacije, ki zadeva projekt drugega tira, z direkcije za infrastrukturo na družbo 2TDK. Zadnja prenesena pogodba je v tem trenutku ena pomembnejših in zadeva pripravljalna dela, gradnjo dostopnih cest ob predvideni trasi drugega tira. Te ceste bosta gradila Kolektor CPG in bosanski Euroasfalt.

Hkrati je vlada dokapitalizirala 2TDK z novimi 20 milijoni evrov. Nazadnje je tak sklep sprejela vlada Mira Cerarja v odstopu 6. septembra, danes pa je vlada Marjana Šarca sklep ponovno sprejela, ker se je vmes spremenil podpisnik sklepa. Osnovni kapital 2TDK tako znaša 21 milijonov evrov, kar zadošča za izvedbo pripravljalnih del.

Aneks ad acta

Vlada je danes tudi obravnavala – in sprejela – umik Kolektorjeve zahteve za aneks v višini skoraj 17 odstotkov pogodbene vrednosti del. Zahtevo so v nedeljo v Kolektorju umaknili, potem ko je nanje javno apelirala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. »Izvajalec del, ki je zahteval aneks za dodatno plačilo, ne bo ponovno uveljavljal istovrstne terjatve,« so sporočili iz vlade.

Pogodba za pripravljalna dela za drugi tir med direkcijo za infrastrukturo in konzorcijem Kolektorja CPG ter Euroasfalta v višini 14,5 milijona evrov (z DDV) je bila sicer podpisana decembra lani, a vsebuje odložilni pogoj, da začne veljati po uveljavitvi zakona o drugem tiru. Potem ko je prestal dva referenduma, je ta zakon začel veljati 21. julija letos. Že 9. avgusta pa je Kolektor na direkcijo poslal omenjeni zahtevek za aneks k pogodbi v višini 2,45 milijona evrov. Za toliko naj bi bili višji stroški materiala, dela, bencina in opreme.

Medtem pa vlada še vedno ni obravnavala investicijskega programa za drugi tir, ki je še zadnji pogoj, da se pripravljalna dela lahko začno. Osnutek dokumenta je še na ministrstvu, danes pa se obeta »predstavitveni sestanek«, na katerem bodo razrešili odprta vprašanja. Ministrica Bratuškova je dejala, da naj bi vlada investicijski program potrdila »v roku meseca dni, do konca leta pa sprejela odločitev o sodelovanju zaledne države pri projektu«. Kot je znano, se Bratuškova nagiba k temu, da se Madžarsko iz projekta izloči, njen načrtovan vložek v višini 200 milijonov evrov pa Slovenija nadomesti s sredstvi iz državnega proračuna ter tako drugi tir zgradi sama. »Če bomo ugotovili, da je sodelovanje ene ali več držav dodana vrednost, sem za sodelovanje, a pod pogoji, ki jih postavi naša država,« je ponovila danes. Odločitev o tem naj bi bila sprejeta do konca leta. Končno pa je bila z gradiva, povezanega z Madžarsko, umaknjena stopnja tajnosti, zato bodo dokumenti zdaj javno dostopni.

Arheološke raziskave vsak čas

Se bodo pa vsak čas začele arheološke raziskave, saj sta bili pogodbi za krasoslovni nadzor in popis novoodkritih jam ter arheološke raziskave med 2TDK in izvajalcema, zavodom za varstvo kulturne dediščine in Univerzo na Primorskem že podpisani. »V kratkem bo zavod za varstvo kulturne dediščine vpeljan v delo. Tik pred podpisom je še pogodba za naravovarstveni nadzor in nadzor nad zavarovanimi območji,« so povedali v 2TDK.