Na vprašanje, kdaj bo na vladi potrjen investicijski načrt za drugi železniški tir Divača-Koper, je odgovorila, da je osnutek investicijskega načrta že pripravljen in je trenutno v pregledu na ministrstvu. Takoj, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, bo načrt šel na vlado, je še dejala Bratuškova.

Projekt drugi tir je do zdaj v imenu države vodila direkcija za infrastrukturo, ki je objavljala tudi vse razpise. Julija letos je začel veljati zakon o drugem tiru, ki je prestal dve referendumski preizkušnji. Ta določa, da bo za gradnjo, upravljanje in gospodarjenje s projektom odgovorno podjetje 2TDK. A tudi dva meseca po tem, ko je nov zakon začel veljati, projekt še vedno vodi direkcija.

Po poročanju spletnega portala Siol.net v podjetju 2TDK namreč zavlačujejo s podpisom primopredajnega zapisnika, čeprav je vlada že konec avgusta sprejela poslovni načrt podjetja, vanj pa vplačala 20 milijonov evrov novega kapitala.

Po informacijah portala so imeli v 2TDK v zadnjih tednih več pripomb na samo besedilo zapisnika. Z njim namreč nočejo prevzemati morebitnih obveznosti tudi za nazaj. V podjetju naj bi se zelo bali morebitnih okostnjakov, ki bi lahko v prihodnjih letih padli iz omar projekta, še navaja portal.