»Prenos investitorstva med Direkcijo RS za infrastrukturo in 2TDK bi res lahko bil opravljen že prej. Rok, do kdaj naj se to zgodi, smo določili takoj na prvem kolegiju ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek,« so danes za STA navedli na ministrstvu, potem ko je portal Siol poročal, da podjetja 2TDK projekta noče vzeti pod svoje okrilje.

Projekt drugi tir je do zdaj v imenu države vodila direkcija za infrastrukturo, ki je objavljala tudi vse razpise. Julija letos je začel veljati zakon o drugem tiru, ki je prestal dve referendumski preizkušnji. Ta določa, da bo za gradnjo, upravljanje in gospodarjenje s projektom odgovorno podjetje 2TDK. A tudi dva meseca po tem, ko je nov zakon začel veljati, projekt še vedno vodi direkcija.

Po poročanju Siola v podjetju 2TDK namreč zavlačujejo s podpisom primopredajnega zapisnika, čeprav je vlada že konec avgusta sprejela poslovni načrt podjetja, vanj pa vplačala 20 milijonov evrov novega kapitala.

Prvi mož direkcije Damir Topolko zadeve ni hotel komentirati. »Postopek primopredaje investitorstva zahteva skrben pregled pogodb, dokumentacije, prenosa javnih naročil in drugih tekočih opravil,« pa so za Siol odgovorili na 2TDK.

Pat položaj med direkcijo in podjetjem 2TDK zdaj, tako Siol, rešuje Bratuškova. Od vodstva podjetja naj bi zahtevala čimprejšnji prevzem projekta drugi tir. Tudi zato gre verjetno že v prihodnjih mesecih pričakovati zamenjavo direktorja 2TDK, na katerega je ministrstvo za okolje že pred časom sicer preneslo gradbeno dovoljenje za projekt. 2TDK sicer po odstopu Metoda Dragonje vodi Žarko Sajić.

Medtem ko viri blizu ministrstva zatrjujejo, da gre pri primopredaji le za formalno dejanje, so imeli po informacijah Siola v 2TDK v zadnjih tednih več pripomb na samo besedilo zapisnika. Z njim namreč nočejo prevzemati morebitnih obveznosti tudi za nazaj. V podjetju naj bi imeli velik strah pred možnimi okostnjaki, ki bi lahko v prihodnjih letih padli iz omar projekta, še navaja portal.

Projekt sicer še nima veljavnega investicijskega načrta, ki je podlaga za začetek pripravljalnih del.