IMF je poročilo objavil pred začetkom rednega zasedanja IMF in Svetovne banke, ki tokrat poteka na Baliju. Med drugim sklad Sloveniji za letos napoveduje 5,8-odstotno stopnjo brezposelnosti, ki naj bi prihodnje leto upadla na 5,4 odstotka. Obe napovedi sta za 0,1 odstotne točke nižji kot v spomladanski izdaji.

Sklad pa je ob tem nekoliko zvišal napovedano inflacijo. Ta naj bi bila letos 2,1-odstotna (prejšnja napoved 1,7 odstotka), leta 2019 pa naj bi se povprečne cene življenjskih potrebščin zvišale za dva odstotka, kot je kazala tudi prejšnja napoved.

Presežek na tekočem računu plačilne bilance pa naj bi bil letos 6,3-odstoten, prihodnje leto pa 5,5-odstoten. Še aprila je IMF za letos napovedal 5,7- in za prihodnje leto 5,2-odstoten presežek.

IMF je z izboljšano napovedjo nekoliko bolj optimističen od Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ki je konec septembra občutno znižal napoved letošnje gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, potem ko je v spomladanski napovedi pričakoval 5,1-odstotno rast. Napoved za 2019 je znižal s 3,8 na 3,7 odstotka, za 2020 pa zvišal s 3,2 na 3,4 odstotka.

Obe napovedi pa sovpadata z zadnjimi ocenami Banke Slovenije, ki je konec avgusta ugotavljala, da bo letošnja rast BDP segla med 4,0 in 4,5 odstotka.