»Vsako leto nas preseneti, koliko nas je,« so se danes prešteli v Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Letos so se vse reprezentance zveze predstavile v Mariboru v izteku Snežnega stadiona pod Pohorjem. Tudi simbolno, saj se je zveza v družbi tako uspešnih imen, da je bil prostor dodobra napolnjen z dobitniki olimpijskih kolajn, poslovila od Toneta Vogrinca, nekdanjega direktorja SZS.

Ne samo število zbranih, tudi število priznanj za lansko sezono – trinajst posameznih, štiri ekipna – je bilo številno. »Vstopamo v nov olimpijski cikel, komaj čakamo, da vidimo, kako uspešne so bile priprave,« je uvodoma povedal Enzo Smrekar, predsednik SZS. Vogrinec je bil ganjen nad smučmi, ki so mu jih podarili nekdanji tekmovalci (Bojan Križaj, Jure Košir, Urška Hrovat, Špela Pretnar, Rene Mlekuž, Tomaž Čižman). »Začel je iz nič. Zapuščina, ki si jo prevzel, je bila slaba, ampak ne tako slaba, da ne bi videl talenta. In pustil velik del svojega življenja na smučkah. Toliko športnikov in novinarjev ni bilo zbranih ob nobenem slovesu,« je poudaril Bojan Križaj. »Presenečen sem. Veseli me, da je Bojan postal tako dober govornik, če se spomnim najinih začetkov, je bila povsem drugačna zgodba. Prav ponosen sem, ko pogledam na vse te fante in dekleta,« pa je poudaril Tone Vogrinec.

Ilka Štuhec prešteva

Med aktualnimi aduti, ki jih v poolimpijski sezoni čakajo svetovna prvenstva, je bila največje pozornosti deležna povratnica po poškodbi Ilka Štuhec. »Velik del priprav je bil zelen in rjav, ker je kar nekaj snega primanjkovalo, ampak razmere na progi so bile super in smo jih izkoristili, kolikor se je le dalo,« je povedala Štuhčeva. Vedno bolj si zaupa, vožnja je vedno bolj avtomatska, ne ve pa še, ali je že na nekdanji uspešni ravni. Ni sicer še preštela, koliko dni bo minilo do takrat, ko bo v Lake Louisu 24. novembra v smuku spet nastopila na tekmi svetovnega pokala, je pa zdrdrala, koliko dni je minilo od zadnjega starta, ko je 12. septembra v Čilu zmagala v superveleslalomu na južnoameriškem pokalu. Uvodni veleslalom v Söldnu bo izpustila, nato se bodo za izbiro tekem in disciplin odločali sproti, zagotovo pa se bo udeležila kombinacij. Ohranila je tekmovalno miselnost, saj je poudarila, da so bili kljub njenim izvrstnim časom fantje še vedno hitrejši od nje. »Pomembno je, kaj se dogaja v moji glavi. Ugotovila pa sem, da še znam.« V moški konkurenci je Žan Kranjec, ki bi se pred veleslalomom v Söldnu 28. oktobra še rad izboljšal, na glas izpostavil, da je prva zmaga v svetovnem pokalu velika želja.

Peter Prevc še čaka

Kdaj točno bo nastopil in koliko sezone bo izpustil, Peter Prevc še ne ve. Upa, da se bo vrnil do novoletne skakalne turneje. Ne skače čez ovire ali v daljino, bolj kot višino so v teh dneh preverjali simetrijo skoka. »Pri skokih je tako, da še niso ugotovili testa, ki bi ga naredil na tleh in bi ti zagotovil, da boš uspešen tudi na skakalnici.« Še kakšen teden bo počakal do prvega skoka, točnega datuma še ne ve. »Upam, da bom ujel spodoben priključek v svetovnem pokalu,« je njegov osnovni tekmovalni cilj. Ni neučakan, splača se počakati, verjame Prevc. Kaj je najbolj pomembno pri skakalcih v sklepni fazi priprav, je razkril Jernej Damjan: »Pred sezono piliš zadnje detajle, moje mnenje pa je, da si tik pred začetkom malo spočiješ, da zdržiš celo sezono.«

Jakov Fak je zadovoljen, saj bo šel čim prej na sneg na Norveško. »In če se bo le dalo, bom tam ostal čim dlje.« Pravi, da je zdaj, ko z Urošem Velepcem sodeluje v sklopu slovenske biatlonske reprezentance, drugače samo to, da sta oba tri leta starejša. »Lažje je, ker so zraven tudi fantje, ki si želijo biti vsak dan boljši.« Fak si želi uspešnega začetka sezone na Pokljuki, njegovi osebni cilji pa so letos tudi namenjeni čim višji uvrstitvi v skupnem seštevku. Pa svetovno prvenstvo? »Vrniti se želim s kolajno!« Trenutno sicer ni najboljši v reprezentanci, je obenem dobrohotno priznal. Iz izkušenj pa ve, da zdaj prihaja najbolj kritično obdobje za zdravje, saj so treningi intenzivni, nevarnost pa celo javni dogodki. »Vsak dan, ko sem zdrav, toliko bolj cenim. Cenim svoje telo.«

Deskar Žan Košir, ki je poleg Faka na letošnjih olimpijskih igrah osvojil bron, je poudaril, da je pred petnajstimi leti leti začel tekmovati v svetovnem pokalu prav v Mariboru in je toliko bolj željan najvišjih mest, smučar prostega sloga Filip Flisar, ki trenutno išče najbolj ugodne pogoje, pa je poudaril, da je »fertig luštnega« in da zdaj sledi trdo delo.