Partnerstvo naj bi povezalo vlade in druge deležnike v obmorskih državah, ki se spopadajo z odpadno plastiko. Ambiciozne zaveze želi prevesti v konkretne ukrepe in pokazati, kako lahko podjetja, skupnosti in vlade preoblikujejo globalno gospodarstvo, ki deluje po načelu vzemi-naredi-odvrzi, v krožnega.

V prvi vrsti sta partnerstvo podprli kanadska in britanska vlada ter več podjetij, med njimi Coca-Cola, Dow Chemical in PepsiCo.

Prvo sodelovanje z Indonezijo

Za prvo državo, s katero nameravajo sodelovati, so izbrali Indonezijo. Indonezijska vlada se sooča z velikim problemom plastičnih odpadkov in namerava njihovo količino v prihodnjih sedmih letih zmanjšati za 70 odstotkov.

»Indonezija se lahko pohvali z eno od največjih morskih biodiverzitet na svetu, kar podpira ribištvo, zagotavlja prehransko varnost milijonom in poganja turizem,« je pojasnil indonezijski minister za pomorske zadeve Luhut B. Pandjaitan. »Vsi potrebujemo zdrav ocean, zato smo postavili ambiciozne nacionalne cilje za spopad s plastičnimi odpadki. Z mobilizacijo javne, zasebne podpore in podpore skupnosti ter pospešitvijo inovacij, na primer na področju biorazgradljivih materialov, lahko spodbujamo krožno gospodarstvo in premagamo onesnaževanje s plastiko,« je dodal.

V prihodnjih mesecih bo partnerstvo stopilo še v sodelovanje z dvema obmorskima državama, eno v Zahodni Afriki in eno majhno otoško državo. Za kateri državi gre, še ne razkrivajo.

Do 2020 želijo najti konkretne rešitve

Partnerstvo želi do leta 2020 najti konkretne rešitve, ki jih bo mogoče prenesti tudi v druge države.

Kot so še dodali, ocean zagotavlja več kot polovico kisika na Zemlji, stabilizira podnebje, milijarde ljudi pa so od njega odvisne za hrano, zaposlitev in preživetje.

GPAP je v prvi fazi prejel 3,2 milijona dolarjev sredstev od britanske vlade ter 4,6 milijona dolarjev s strani kanadske vlade. Coca-Cola, Dow Chemical in PepsiCo pa so doslej skupno prispevali več kot 2,4 milijona dolarjev.

V Coca-Coli so ob tem spomnili, da so januarja naznanili cilj zbrati in reciklirati ekvivalent vsake steklenice ali pločevinke, ki jo bo družba prodala do leta 2030. Gre za cilj, zastavljen v okviru vizije koncerna za svet brez odpadkov (World Without Waste). Z načrtovanimi investicijami želijo do leta 2025 zagotoviti, da bo njihovo embalažo 100-odstotno možno reciklirati.