Če bo naprava, ki jo je zasnoval 24-letni danski izumitelj Boyan Slat, delovala kot je načrtovano, bodo z njo očistili del Tihega oceana. Na severnem delu slednjega je namreč velikansko območje odpadkov, ki se imenuje Velika pacifiška cona smeti (Great Pacific Garbage patch) in je veliko za približno tri Francije.

The Ocean Cleanup System 001 je 600 metrov dolga cev, s katere v globino treh metrov visi nekakšna zavesa, v katere. Vanjo naj bi se ujeli plastični odpadki. Napravo bodo – tako kot plastične odpadke – vodili morski tokovi in veter, zaradi česar bo ves čas tam, kjer je smeti največ. Na tej povezavi lahko v živo spremljate, kako napreduje očiščevalni sistem, ki je svojo pot iz sanfranciškega pristanišča začel v nedeljo in mora premagati 240 navtičnih milj (približno 444 kilometrov). Ko bo velikanska cev prispela na cilj, jo bodo morski tokovi in veter vodili med smetmi. V napravo se bodo ujeli tudi zelo majhni, le za milimeter veliki delci. Z ladjami bodo nato odpadke sproti odvažali v centre za reciklažo.

Bojazen pred škodovanjem morskemu življenju

V naslednjih dveh tednih, ko bo sistem deloval poskusno, bodo njegovo delovanje natančno spremljali, da se prepričajo, da ne škodi planktonu in drugemu morskemu življenju. »Želimo, da se ujame plastika in ne ribe,« ja za CNN povedal Joost Dubois, eden od ustvarjalcev čistilnega sistema. »Želimo rešiti veliko okoljsko težavo, a ob tem moramo biti zelo previdni, da ne povzročimo še večje,« je še povedal o pasteh najnovejšega čistilnega izuma. Če se bo sistem v dvotedenskem poskusnem obdobju izkazal za učinkovitega, ga bodo poslali na 900 milj (1.667 kilometrov) dolgo pot do končnega cilja, Velike pacifiške cone smeti.

Po ocenah je trenutno v oceanih 165 milijonov ton plastičnih odpadkov, napovedi za naslednja leta pa so vse prej kot optimistična. Če človeštvo ne bo spremenilo svojih navad, bo do leta 2050 v morju več plastike kot morskega življenja. V ekipi The Ocean Cleanup System 001 upajo, da bo njihova naprava letno iz morja odstranila 55 ton plastike.