V prvem poročilo o onesnaženju Sredozemskega morja s plastiko, WWF opozarja, da vsebuje Sredozemsko morje rekordno raven mikroplastike, manj kot pet milimetrov velikih delcev plastike, ki jih je vse pogosteje mogoče najti v prehranski verigi in pomenijo grožnjo za zdravje človeka in ogrožajo morske vrste, so sporočili iz WWF Adria.

»Koncentracija mikroplastike je skoraj štirikrat višja v Sredozemlju kot v drugih odprtih morjih po svetu,« opozarjajo v poročilu z naslovom Izhod iz plastične pasti: Reševanje Sredozemlja pred onesnaženjem s plastiko.

Makroplastika, veliki delci plastike, poškoduje, zaduši in pogosto ubije morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka.

Štirikrat večja koncentracija kot v »plastičnem otoku«

A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v »plastičnem otoku« v severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehransko verigo, delci mikroplastike ogrožajo vse več živali kot tudi ljudi, opozarja WWF.

Alarmantno poročilo, ki ga je WWF objavil ob današnjem svetovnem dnevu oceanov, kaže na dramatične posledice, ki jih povzroča pretirana uporaba plastike, slabo ravnanje z odpadki in množični turizem v eni od najbolj obiskanih regij na svetu.

Z zbiranjem najnovejših podatkov in znanstvenih dokazov o uporabi plastike v Evropi in številnih načinov, kako plastika vpliva na morske ekosisteme, poročilo ponuja izčrpen načrt ključnih ukrepov, ki jih morajo ustanove, podjetja in državljani sprejeti, da preprečijo prehajanje plastičnih odpadkov v morje, poudarjajo pri WWF Adria.