Točkovna razlika med vodilnim dvojcem Mariborom in Olimpijo se je po desetem krogu v prvi slovenski nogometni ligi povečala na šest točk. Štajerci doma niso imeli težav proti Rudarju, Ljubljančani pa so v razburljivem derbiju remizirali z Gorico. To je bil prvi neodločen izid za novega ljubljanskega trenerja Zorana Barišića, ki je pred tem nanizal tri zmage.

Sorčan in Lipušček v bolnišnico

Olimpija je silovito odprla derbi z Gorico in bila že v peti minuti blizu vodstva, ko je Rok Kronaveter sprožil z roba kazenskega prostora, a se je žoga dvakrat odbila od prečke nazaj v polje. Ljubljančani so narekovali ritem igre, a bili neučinkoviti, saj so gostje tako uspešno zapirali vse poti do svojega gola, da Olimpija do odmora niti enkrat ni sprožila v okvir vrat. V Stožicah je vsem zastal dih tik pred koncem prvega polčasa, ko sta v eni od akcij z glavama silovito trčila mlada reprezentanta iz goriških vrst, vratar Gregor Sorčan in branilec Žiga Lipušček. Sorčanu so nemudoma pritrdili opornico za vrat, oba pa sta zapustila stadion in odšla na preiskave v bolnišnico. Po prvih neuradnih informacijah iz goriškega tabora sta med drugim utrpela pretres možganov, goriški trener Miran Srebrnič pa je moral nenadejano poseči po dveh menjavah.

Oslabljena in psihološko načeta Gorica se je pogumno upirala Olimpiji tudi v nadaljevanju in si prislužila vodstvo. Uroš Celcer je iz prostega strela stresel prečko, a se je žoga podobno kot v prvem polčasu odbila proti golovi črti, mariborski sodnik Andrej Žnidaršič pa je v kočljivi situaciji tokrat priznal zadetek za goste. Zaspane Ljubljančane je zaostanek predramil, da so zaigrali agresivneje. Akcije pred goriškimi vrati so se vrstile druga za drugo, da so gostje tudi z golove črte izbijali poskuse Olimpije. Ljubljančanom je uspelo izenačiti šele iz enajstmetrovke, potem ko je branilec Kavčič igral z roko v kazenskem prostoru, Kronaveter pa je zanesljivo izvedel kazenski strel. Ljubljančani so krenili na vse ali nič, a pozabili na obrambo, ki je v izdihljajih tekme povsem zaspala in Andriji Filipoviću omogočila zadetek za novo goriško vodstvo. Ko je že vse kazalo na zmago gostov, je udaril Jucie Lupeta in se v sodnikovem podaljšku izkazal za jokerja s klopi. »Moramo biti zadovoljni s točko, saj smo zadeli šele na koncu. Nismo bili pravi, nekaj nam je zmanjkalo,« je dejal Rok Kronaveter.

Vprašanje ni bilo, ali bo Rudar zdržal in ponovil, kar je v Ljudskem vrtu uspelo Muri, Celju in Domžalam. Vprašanje je bilo kmalu samo še, kdaj bodo knapi dokončno padli. Odgovor? V drugem polčasu. Maribor je tudi s premešano postavo naposled še drugič letos zmagal v Ljudskem vrtu.

Branilci presežek Maribora

Darko Milanič je tokrat presenetil. Ne samo da poškodovani Luka Zahović ni zaigral, v kader se je namesto njega po letu dni vrnil Sunny Omoregie, znova pa je na sredini, bržkone zaradi ritma tekem, zaigral Dare Vršič. »Zadovoljen sem, kako smo se lotili tekme proti nasprotniku, ki se je branil. Uspelo nam je menjati ritem z globinskimi podajami in prehodi. Težko je prebiti ta blok, ampak ko smo uspeli razširiti štoperja, je šlo zelo dobro,« je povedal Darko Milanič.

Maribor je prek Jasmina Mešanovića in Vršiča dal vedeti, da želi čim prej zabiti, Rudar je le pokukal čez polovico z Nejcem Pušnikom, po prvencu Luke Uskokovića, ki je zabil po zdaj že abonirani podaji Amirja Derviševića iz kota, pa naposled le dokazal, da lahko v Ljudskem vrtu igra tako uspešno kot na gostovanjih. Ampak spet je presežek prišel od branilca. Saša Ivković je prikazal takšen prodor, da je še napovedovalec izjemoma javno izpostavil asistenco, ki jo je Dino Hotić z glavo pospravil v mrežo. »Res neverjetno, da si je štoper upal tako prodreti, to je redko videti,« je izpostavil Milanič.

Rudar je v nadaljevanju dokončno zaigral kot zadnjeuvrščeno moštvo, ki nima več česa izgubiti in se nato prepozno sprašuje, zakaj ni vsaj toliko ponudilo prej. »Rudar v tem trenutku ni ekipa, ki bi v Ljudskem vrtu iskala točko. Upal sem, da bodo fantje igrali bolj korajžno. Pri prekinitvah se nam dogajajo napake iz kroga v krog. Nimamo se s čim za pohvaliti,« je povedal Marijan Pušnik, ki je fantom očital, da niso igrali bolj trdo.

Mariboru zato mestoma ni Rudar povzročal toliko izzivov, kolikor si jih je vsaj sam: najprej je solo akcijo zapravil Jan Mlakar, nato zicer še Aleks Pihler in Rudar je dobil občutek, da lahko iztrži več. Dokler ni Maribor zbodel tam, kjer zaboli, in je Blaž Vrhovec s praktično prvim dotikom zaposlil Hotića za suvereno zmago z vseeno nekoliko grenkim priokusom, saj je bil tokrat izključen Mitja Viler.

Triglav potopil Muro

Prvo domačo zmago v sezoni so vknjižili nogometaši Triglava, ki so v derbiju začelja s 3:0 premagali Muro. Prekmurski potop se je začel ob neposrečenem posredovanju vratarja Obradovića, ki je v kazenskem prostoru zrušil Afoakwo in zakrivil enajstmetrovko. Mura si je v drugem polčasu zabila še avtogol, ko je bil nespreten Karničnik, Mlakar pa je potrdil visoko zmago Triglava. Mura se je po štirih tekmah brez zmage znašla v nevarnih vodah, v nedeljo pa jo čaka domači obračun z Mariborom, za katerega so že razprodali stadion Fazanerija.