Že uvodni dan tekmovanja na popravljeni olimpijski progi v Riu de Janeiru (objekti z OI so izginili in prireditelji so morali vse postaviti na novo) je slovenski kanuistični trojec upravičil visoka pričakovanja in napeto ekipno tekmo končal na drugem mestu. Od Savška, Božiča in Berčiča so bili za pičlih 28 stotink sekunde hitrejši samo Slovaki Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, ki so tako ubranili naslov svetovnih prvakov iz lanskega leta, bronasto kolajno je danes osvojila Velika Britanija, ki je za zmagovalci zaostala za 40 stotink, vse tri reprezentance pa so imele po dve kazenski sekundi.

Najizkušenejši član slovenske kanuistične ekipe je Benjamin Savšek, branilec posamičnega naslova svetovnega prvaka iz leta 2017, ki je z vseh štirih zadnjih SP prinesel odličje. »Zadovoljen sem z našo vožnjo, poskrbeli pa smo za lep uspeh. Škoda dotika na progi, brez katerega bi zmagali, ampak tudi srebrna kolajna je dober začetek prvenstva. Upam, da nam bo šlo tako naprej tudi v posamičnih nastopih,« je z odličjem okoli vratu dejal Benjamin Savšek. Z drugim mestom je bil seveda zadovoljen tudi Anže Berčič: »Pokazali smo lepo vožnjo in očitno nam ta proga zelo leži. Lepo smo se uskladili, navajeni smo drug drugega, tako da sem zelo zadovoljen, da smo tako odveslali na svetovnem prvenstvu.«

Za to slovensko trojico je današnja kolajna že peta ekipna na velikih tekmovanjih – zdaj imajo tri z evropskih in dve s svetovnih prvenstev. »V bistvu nisem niti vedel, da je to že peta kolajna. Ampak od prvega leta, ko sem se prebil v reprezentanco, smo se dobro ujeli, nadaljujemo dobre vožnje in se iz leta v leto izboljšujemo. Lani se nam je malce zalomilo, a tokratna predstava je znamenje, da lahko prikažemo še boljše vožnje,« je napovedal Luka Božič. Za Slovenijo je to od leta 1993 že 23. kolajna na svetovnih prvenstvih, dvanajsta v ekipnih preizkušnjah ter šesta srebrna ob petih zlatih in dvanajstih bronastih.

Med kandidati za kolajne na tekmovanju, ki je od začetka sezone viselo na nitki (mednarodna kajakaška zveza je nato prispevala zagonskih 100.000 evrov), so bili v predelu Ria de Janeira, imenovanega Deodoro, tudi kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše, ki so se lani veselili bronastega odličja na svetovnem prvenstvu v Franciji. Danes so v Braziliji po enem dotiku pristali na devetem mestu s 7,23 sekunde zaostanka za zmagovalci iz Velike Britanije. Srebrni so bili Čehi, bronasti Poljaki, Slovenci pa so za odličjem zaostali za skoraj šest sekund. Za kolajne so se potegovale tudi slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, tekmovanje pa je trojica, ki se lahko pohvali tudi z naslovom ekipnih prvakinj Evrope, po slabem začetku v zgornjem delu proge končala na 13. mestu z osmimi kazenskimi sekundami in skupno 16,05 sekunde zaostanka za zmagovalkami Francozinjami. Te so za 0,75 sekunde prehitele srebrne Nemke in za 0,99 bronaste Britanke.

Danes bodo na svetovnem prvenstvu prve in druge kvalifikacijske vožnje kanuistov in kajakašic v posamični konkurenci.