S slovesnim odprtjem v gledališču se je v Pragi začelo evropsko prvenstvo kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu. Za kolajne se bodo merili od danes do nedelje na progi Troja. Vodja slovenskega stroke Andrej Abramič je prepričan, da lahko Slovenija na prvem vrhuncu sezone osvoji po eno kolajno med kajakaši, kanuisti in kajakašicami ter upa tudi na presenečenje med kanuistkami. Slovenska vrsta je v Pragi trenirala več kot teden dni in je optimistično razpoložena.

Kajakaš Peter Kauzer, lanski svetovni podprvak, ima s progo v Pragi še veliko neporavnanih računov, saj z reke Vltave še nima kolajne s svetovnih ali evropskih prvenstev, ampak le eno tretje mesto s svetovnega pokala pred sedmimi leti. Pogosto je bil najhitrejši, a je delal napake, saj so mu sodniki prisodili dotike ali izpuščanje vrat. Pred letošnjim šampionatom je optimist, saj je po več kot dveh mesecih priprav v Avstraliji zmagal na vseh štirih izbirnih tekmah v Tacnu za sestavo slovenske reprezentance. »Komaj čakam prvenstvo, saj na tem prizorišču Čehi naredijo zelo dobro vzdušje. Vse bom naredil, da jim preprečim češko državno prvenstvo, saj so na domači progi zelo suvereni. To je proga, na kateri moraš iti na glavo. Čoln je enak model kot lani, kako bo naprej, bomo videli. V načrtu je poseben čoln za olimpijske igre 2020 v Tokiu,« je poudaril Peter Kauzer , ob katerem sta še kajakaša Martin Srabotnik in debitant v članski reprezentanci Niko Testen.

Z Benjaminom Savškom, Luko Božičem in Juretom Lenarčičem je izjemno močna tudi slovenska ekipa v kanuju enosedu. Savšek je serijo osvajanja štirih zaporednih kolajn na svetovnih prvenstvih začel prav z bronom v Pragi leta 2013, za nameček pa si je na Vltavi priveslal še pet stopničk na svetovnih pokalih. »Dobro se počutim. Komaj čakam, da vidim, kje sem v mednarodni konkurenci. Proga v Pragi mi ustreza, na njej sem bil vedno hiter. Upam, da bom še najprej letel na valu uspehov v prestolnici Češke, saj dobro poznam pot do zmage na tem prizorišču. Cilj je uvrstitev v finale, nato pa v njem pokazati najboljšo možno vožnjo ob veliki meri tveganja. Na vsaki tekmi vozim na zmago, na vsaki napaki se učim, sezona bo dolga, saj bo vrhunec šele konec septembra na svetovnem prvenstvu v Riu de Janieru, na katero stavim največ. Zaradi gledalcev in domačega vzdušja se najbolj veselim tekme svetovnega pokala v Tacnu,« v sezono gleda Benjamin Savšek, ki je z osvajanjem kolajn sam sebi postavil visoke standarde.

V ženskem delu bodo tekmovale kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter kanuistke Eva Alina Hočevar, Lena Novak in Nina Bizjak.