Čeprav tradicionalna kranjska tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, ki bo konec tedna že 23. po vrsti, po dolgih letih ne bo sklepna in v novembrskem terminu, v Slovenijo prihaja ob pravem času. Ko vlada popolna športnoplezalna evforija, ki jo je z neverjetnimi uspehi na nedavnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku povzročila slovenska reprezentanca. Spomnimo, da je bila Janja Garnbret svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji in balvanskem plezanju ter podprvakinja v težavnosti, Gregor Vezonik pa je bil tretji v balvanskem plezanju.

Ob predstavitvi kranjske prireditve, ki bo v soboto (od 8. ure naprej) in nedeljo (ob 17.45) potekala v dvorani Zlato polje, je bilo največ govora o izjemnih uspehih slovenskega športnega plezanja. Reprezentančna trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin sta se spomnila začetkov slovenskih uspehov v težavnosti, katerih pionirka je bila pod vodstvom Toma Česna Martina Čufar. Zdaj mineva skoraj 18 let, odkar so slovenski plezalci, predvsem pa plezalke, v svetovnem vrhu, ki so ga v zadnjih letih razširili še v področje balvanskega plezanja. »Miselnost se prenaša iz roda v rod. Majhnost je naša prednost. Plezalci lahko vadijo skupaj in kvalitetno, kar s pridom izkoriščajo,« pravi Luka Fonda. »Res je, da na eni strani nimamo tako kvalitetne infrastrukture kot marsikatera večja država, a smo povezani. V plezanju se je treba znajti v vsakem položaju, zato prav pridejo treningi tudi v krajših in težjih stenah. Ne maram poslušati, da v Sloveniji nimamo dobrih pogojev. Treba je garati vsak dan in to Slovenci znamo,« dodaja vodja kranjskega svetovnega pokala Tomo Česen.

Smeri bodo težke

Nekdanji vrhunski alpinist, ki v zadnjih letih stresno spremlja himalajske podvige sina Aleša Česna, je v šali dodal, da bo lahko po 22 letih končno praznoval novembrski rojstni dan. »Ne strinjam se z vsemi pogledi in potezami mednarodne organizacije. Tudi prihodnje leto bomo imeli tekmo v Kranju v podobnem terminu, saj bodo novembra olimpijske kvalifikacije. Ne vem, k čemu stremi mednarodna zveza, da manjša število tekem svetovnega pokala. Le še po šest jih je lahko v balvanskem in hitrostnem plezanju ter težavnosti. Vedeti je treba, da hitrostno plezanje nima nobene povezave s pravim plezanjem, v katerem se je treba znajti v vsakem položaju, ne pa hiteti proti vrhu smeri in sten,« meni Česen.

V Kranju bo konec tedna tekmovalo 126 plezalcev in plezalk iz 26 držav, med njimi bo deset slovenskih plezalk in šest plezalcev. »Da bomo v soboto izpeljali polfinale brez zamud, sem postavljalcem naročil, naj bodo smeri težke. Pripravite se na to,« opozarja Česen. »Za tekmo v Kranju se nismo posebej pripravljali, saj je bilo pred kratkim svetovno prvenstvo. Smo pa navajeni na specifičnost krajše kranjske stene in težjih smeri,« pravi trener Urh Čehovin.

Priložnost za revanšo

Janja Garnbret je trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, na zmagovalne stopničke pa so se v tej sezoni uvrstile le štiri tekmovalke. Poleg najboljše Slovenke še svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, Južnokorejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven, ki je zaradi poškodbe že končala sezono. Slovenke dosegajo izjemne ekipne uspehe. Na prvi tekmi sezone v Brianconu so se denimo kar štiri uvrstile v finale. Pri moških je Domen Škofic v skupnem seštevku težavnosti trenutno četrti, na dveh tekmah pa se je uvrstil na zmagovalni oder. Najboljši slovenski plezalec v tej disciplini je do finala odlično nastopil tudi v Innsbrucku, bil najboljši še v polfinalu, nato pa popustil. »Imel sem previsoka pričakovanja. Moral bi jih držati v šahu. Sem se pa veliko naučil. Storil bom vse, da bom uspešnejši v Kranju,« obljublja lanski zmagovalec slovenske preizkušnje Domen Škofic.

»Za zdaj je za nami zelo dober prvi del sezone, v drugem pa bomo skušali priboriti odličen predznak. Radi tekmujemo v Kranju, kjer je vsako leto dober šov, ki ga znamo izkoristiti v svoj prid,« se veseli slovenski selektor Gorazd Hren. »Naj zmaga najboljša,« o vnovičnem dvoboju z Jessico Pilz razlaga trofejna slovenska športnica Janja Garnbret. »V preteklosti sva večkrat do vrha preplezali finalno smer, a je o uvrstitvi odločal polfinale. Na svetovnem prvenstvu je bilo drugače in ubranitev naslova svetovne prvakinje v težavnosti mi je ušla za nekaj sekund,« malce obžaluje edini poraz na avstrijskem Tirolskem Janja Garnbret.