Devetnajstletna Janja Garnbret je postala najuspešnejša udeleženka svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Innsbrucku s tremi kolajnami. Po zlati kolajni v balvanskem plezanju in srebrni v težavnosti je v svojem slogu osvojila še kombinacijo, v kateri bodo prvič nastopili tudi na olimpijskih igrah v Tokiu 2020.

Pot Garnbretove do današnje kolajne v kombinaciji, ki je bila prvič v programu svetovnega prvenstva, je trajal tri ure in pol. Finalistke so tekmovale v vseh treh disciplinah, najprej v hitrosti, nato v štirih balvanskih smereh in za veliki finale še v težavnosti. Vsem tekmovalkam se je videlo, da so po dolgem prvenstvu zadnji dan že zelo utrujene. Garnbretova je bila po tekmovanju v hitrosti peta, na balvanih je pokazala, zakaj je svetovna prvakinja, v težavnosti pa je brez težav osvojila vrh. Garnbretova je tako potrdila, da je najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

»Nisem pričakovala te kolajne. Na kombinacijo se nisem veliko pripravljala. Nisem veliko trenirala v razporedu, v kakršnem je bila tekma v kombinaciji. Še največ pozornosti sem namenila balvanom, ker sem v tej disciplini želela doseči vrhunski rezultat. Nisem pričakovala, da se bo izteklo s takšnim uspehom. Največ mi pomeni prav naslov svetovne prvakinje v balvanih. Vesela in ponosna sem, da sem zdržala naporne dni ter da sem prva svetovna prvakinja v kombinaciji,« je povedala Janja Garnbret.

Triindvajsetletni Ravenčan Gregor Vezonik je osvojil bronasto kolajno v balvanskem plezanju in s tem nadgradil sezono, v kateri je bil trikrat na stopničkah, na zadnji tekmi svetovnega pokala je tudi zmagal. Naredil je izjemen napredek, saj je bil pred letošnjo sezono le enkrat v polfinalu svetovnega pokala. »Neverjetno. To, kar se mi dogaja v letošnji sezoni, je bilo v prejšnjih nepredstavljivo. Na takšnih velikih tekmah je treba v finalu uživati. Vsak balvan posebej sem poskusil na novo začeti in ga vzeti kot novo zgodbo. Odlično mi je uspelo, saj sem užival, ob tem pa sem bil zbran in vse si mi je izšlo,« je povedal Gregor Vezonik.

Slovenija je na šampionatu v Innsbrucku osvojila štiri kolajne, dve zlati ter po eno srebrno in bronasto. »Bolje skoraj ni moglo biti. Kanček sreče je zmanjkal še za kakšen dodatni polfinale in finale. Zelo bi bil vesel, če bi se v finalu balvanov izšlo še Jerneju Krudru in Domnu Škoficu v težavnosti, saj je bil odlično pripravljen. Vezonik je naredil presežek, Garnbretova je stvari postavila na svoje mesto in potrdila, da je najboljša na svetu,« je dodal selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren.