Marsikdo ne ve, da so vsebine, ki se nam prikažejo na časovnici družbenega omrežja Facebook, skrbno moderirane. Na tisoče zaposlenih dnevno pregleda vsako posamezno vsebino, ki jo uporabniki objavijo na omrežje, in za vsako objavo posebej oceni, ali je v skladu s sprejetimi standardi skupnosti, ali od njih odstopa. Na družabnem omrežju so prepovedane spolno in nasilno nazorne objave. Zato, da naše časovnice ostanejo »čiste in prijetne,« so z na tisoče video posnetki, fotografijami in oddajanji v živo, ki med drugim prikazujejo spolne zlorabe otrok, posilstva, mučenja, obglavljenja, samomore in umore bombardirani moderatorji.

Predstavniki Facebooka so v preteklosti sicer trdili, da imajo vsi uslužbenci, ki dnevno pregledujejo vsebine na tem družbenem omrežju, dostop do ustrezne pomoči za ohranjanje njihovega duševnega zdravja. Tudi na samem delovnem mestu naj bi imeli dostop do izvedencev, ki jim lahko individualno ali skupinsko svetujejo, hkrati naj bi vsi imeli dostop do celovite zdravstvene oskrbe. Nekdanja uslužbenka Facebooka Selena Scola pa je na družabno omrežje naslovila tožbo, v kateri trdi, da temu ni tako. Po njenih besedah, moderatorji vsebin niso deležni ustrezne oskrbe, ki bi ohranjala njihovo duševno zdravje.

Sistem zunanjih izvajalcev, ki so jim skupni le problemi z duševnim zdravjem

Včeraj je odvetnica uslužbenke pojasnila, da želijo s tožbo pokazati, da Facebook ne upošteva svoje dolžnosti, da bi uslužbencem zagotovil varno delovno mesto. Namesto tega naj bi ustvarjal krožni sistem zunanjih izvajalcev, ki so nepopravljivo travmatizirani s tem, kar so videli na delovnem mestu. Zato z delovnega mesta odidejo, zamenja jih nekdo drug, vsem pa ostanejo le problemi v duševnem zdravju. V korporaciji Facebook se na tožbo, po poročanju agencije Reuters, še niso odzvali.

Trenutno vsebine na družabnem omrežju Facebook moderira 7.500 posameznikov, ki so redno zaposleni ali pa delajo preko honorarne pogodbe, poroča Guardian. Scola je bila devet mesecev pogodbeno zaposlena v enem izmed poslovnih objektov družbe v Kaliforniji, kjer je tudi vložila tožbo zoper nekdanjega delodajalca.