»Z Mikom sva hvaležna za zadnjih osem let pri Instagramu in šest let z ekipo Facebooka,« je v izjavi v ponedeljek zapisal Systrom. »Načrtujeva nekaj premora, da znova raziščeva svojo radovednost in kreativnost,« njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Danes 34-letni Systrom in 32-letni Krieger sta Instagram ustvarila leta 2010, ko sta bila še študenta na univerzi Stanford v srcu Silicijeve doline. Sedaj se želita, kot navajajo uradna pojasnila, posvetiti drugim projektom.

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je pohvalil »kreativne talente« dvojice. »S sodelovanjem z njima sem se ogromno naučil,« je dodal in zagotovil, da obema želi kar najboljše.

Več medijev sicer razlog za odhod vidi v nesoglasjih Systroma in Kriegerja z vodstvom Facebooka. Ta je Instagram prevzel aprila 2012 za okoli milijardo dolarjev.

Instagram je junija presegel milijardo aktivnih uporabnikov in predstavil nov format daljših videoposnetkov, s katerim želi pritegniti ustvarjalce z različnih področjih, ki so sedaj najbolj aktivni na platformi youtube.

Gre sicer za četrto platformo pod okriljem Facebooka, ki se lahko pohvali z milijardo uporabnikov. Prvo je bilo istoimensko družbeno omrežje, sledili sta aplikaciji za spletne klepete in klice whatsapp in messenger.

Hit med mladimi

Instagram je hit predvsem pri mlajših uporabnikih interneta, ki si jih pod svojim okriljem prizadeva zadržati tudi Facebook. Ustanovitelja platforme naj bi se z vodstvom Facebooka večkrat sporekla zaradi vprašanja avtonomije Instagrama znotraj podjetja, navaja Wall Street Journal.

Facebook se sicer v zadnjem času sooča s precejšnjo krizo, ker je odstopil od načela močne zaščite uporabniških podatkov, ki ga je zagovarjal od samega začetka. Mnogi ob tem facebook v zadnjem obdobju vidijo kot glavno orožje za širjenje napačnih informacij, med drugim so podatke s facebooka skušali zlorabiti za vplivanje na rezultat ameriških predsedniških volitev leta 2016.

Zaradi škandala, v katerem je osrednjo vlogo igrala družba Cambridge Analytica, je Facebook tarča več preiskav ameriških in britanskih regulatorjev. Zuckerberg se je v tej zadevi zagovarjal tako pred ameriškim kongresom kot pred Evropskim parlamentom.

Letos je sicer Facebook zapustil že soustanovitelj Whatsappa Jan Koum. Tudi on je ob odhodu navedel, da si bo vzel nekaj časa za svoje druge interese. Ameriški mediji so poročali, da naj bi bila v ozadju Koumovega odhoda nesoglasja s Facebookom glede zasebnosti podatkov uporabnikov.