Med najbolj prepoznavne gobe sodijo jurčki. Z rjavim klobukom, rumeno trosovnico in trebušastim betom so namreč nezgrešljivo dišeči in okusni. Pravijo jim tudi jesenski gobani, saj množično poženejo šele ob koncu poletja in jeseni, ko je dežja dovolj, poleti pa jih je zaradi sušnega vremena bolj malo. Zaradi svojega edinstvenega okusa in enostavne priprave so izjemno cenjeni v večini svetovnih kuhinj, njihova cena pa še zdaleč ne dosega tiste, ki jo držijo kralji in med gobami, tartufi. Sladokusci obe našteti vrsti radi kombinirajo, denimo v rižotah in s testeninami, saj se okusi imenitno ujemajo. Pravijo, da je jurček najokusnejši, če ga pripravimo 24 ur po tistem, ko smo ga nabrali, ampak če jih imamo v izobilju, jih lahko shranimo tudi za pozneje. Eden od načinov je sušenje, bržkone boljša izbira pa je zamrzovanje. Skrbno očiščene in dobro osušene ter primerno narezane jurčke položimo v plastično vrečko in hitro zamrznemo. Tako s svežimi kot s predhodno zamrznjenimi zdravimi jurčki bomo pripravili vrhunsko pojedino, le paziti je treba, da gob ne pražimo predolgo, ampak res samo toliko, da se zmehčajo.